logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10-09-2014

3

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Δραστηριότητες του Δημάρχου Λεμεσού 

Η τελετή παράδοσης 
του ανακαινισμένου ανατολικού τμήματος του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου (Προκυμαία) Λεμεσού
θα γίνει την Πέμπτη, 18η Σεπτεμβρίου  2014
στις 12.00 το μεσημέρι

Η τελετή θα  λάβει χώρα   στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Κινητικότητας .

Την ίδια μέρα  8:30 μμ,  θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση  στο θεατράκι του πάρκου.

Το Έργο έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο την ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο – Προκυμαία γνωστή ως επίχωση αποτελεί συνέχεια της Ακτής Ολυμπίων και εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου μπροστά από το κέντρο πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι.

Η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου συμπληρώνεται με τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο παλιό λιμάνι και δυτικότερα με την κατασκευή της «Μαρίνας» και την πολεοδομική μελέτη της περιοχής μέχρι το νέο λιμάνι Λεμεσού που έχει επίσης ολοκληρωθεί.

Ως αποτέλεσμα η προκυμαία έχει συνδεθεί τόσο λειτουργικά όσο και σημειωτικά με την υπόλοιπη πόλη με διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου και έχει αποκατασταθεί η σύνδεση του Κέντρου της Λεμεσού με την θάλασσα, αξιοποιώντας τους άξονες κυκλοφορίας που ήταν και από τους πρωταρχικούς στόχους του έργου.

΄Εγινε πλήρης ανασχεδιασμός και ανακατασκευή όλου του παραλιακού πάρκου που έχει εμβαδόν 65 χιλ. τετρ. μέτρα, κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος που ενώνει την Ακτή Ολυμπίων με τη Μαρίνα και το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη, έγιναν τρεις καφετέριες, διαμορφώθηκαν νέοι πεζόδρομοι και διάδρομοι περιπάτου, κατασκευάστηκαν νέοι παιδότοποι, χώρος για skateboard, μικρό αμφιθέατρο, τεχνητές λίμνες, έγινε νέα πρόσθετη φύτευση θάμνων και δέντρων, εγκαταστάθηκε σύγχρονος φωτισμός και άλλα.

Τα θαλάσσια έργα, μετά την παραλαβή της ξυλείας, συνεχίζονται και περιλαμβάνουν τρεις αποβάθρες για περίπατο, μια μεγάλη ημικυκλική εξέδρα για ποικίλες δραστηριότητες και μια προβλήτα όπου θα βρίσκεται δεμένο το ξύλινο αλιευτικό «Λάμπουσα» ως μουσειακό έκθεμα.    Εκεί θα μπορούν οι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά να ενημερώνονται για τον τρόπο ψαρέματος με τα μεγάλα ξύλινα σκάφη που ονομάζονταν τράτες.  Τα θαλάσσια έργα αναμένεται να τελειώσουν μέχρι τέλος του χρόνου.

Το κόστος του έργου που θα ανέλθει στα €12.5 εκ.  συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Εθνικά Ταμεία και κατά 10% από τον Δήμο Λεμεσού.

Τόσο οι Λεμεσιανοί, όσο και οι επισκέπτες της πόλης μας, αγκάλιασαν το έργο με ενθουσιασμό και επαινετικά σχόλια και κατά χιλιάδες κατακλύζουν, ιδιαίτερα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες την περιοχή.  Σήμερα κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τον περίπατο του από το ανατολικό όριο του Δήμου, να διασχίσει την Ακτή Εναερίου και την Ακτή Ολυμπίων, να προχωρήσει κατά μήκος του παραθαλάσσιου πάρκου, να περάσει μέσα από το παλιό λιμάνι και να καταλήξει στον μεγάλο χώρο της Μαρίνας.  Είναι μια διαδρομή σχεδόν πέντε χιλιομέτρων, δίπλα στη θαλασσινή αύρα με ευρύτατη επιλογή για άσκηση, ψυχαγωγία και αναψυχή.

Στο σχεδιασμό για την αναδιαμόρφωση του μώλου λήφθηκε υπόψη η προσβασιμότητα από όλα τα άτομα.

Το έργο έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

 


 

 

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, στις 7.00 μ.μ θα γίνουν τα

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟY ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟY ΠΑΡΚΟY
στο χώρο του Έργου, στη μεγάλη ημικυκλική αποβάθρα,
τα οποία θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Walter Deffaa.

Το Έργο έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα” από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο την ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και είναι συνολικού κόστους περίπου € 12.5 εκατομμυρίων.


Το έργο περιλαμβάνει:

 • Ποδηλατόδρομο, ο οποίος επεκτείνεται συνδέοντας την Ακτή Ολυμπίων με το παλιό λιμάνι και ακόμα παρακάτω.
 • Νέοι πεζόδρομοι, με τη δημιουργία δευτερεύουσας πορείας
 • Μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις θεματικές και αναψυχής
 • Κατασκευή αποβάθρων και προβλήτων.
 • Κατασκευή τριών αναψυκτηρίων και πρόσθετων αποχωρητηρίων
 • Αναβάθμιση παιχνιδότοπων και δημιουργία χώρου για Skateboard
 • Τοπιοτέχνηση και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος
 • Σύγχρονος φωτισμός
 • Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης

  Λειτουργική και οπτική σύνδεση με τους κύριους άξονες, βόρεια του παραλιακού δρόμου και αποκατάσταση της σχέσης και της σημειωτικής σύνδεσης του Κέντρου της Λεμεσού με την θάλασσα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
10 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

 
epohi