logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ


AGORA IN THE ‘50s

Η Δημοτική Αγορά είναι ένα πέτρινο διατηρητέο κτίριο που αποτελείται από μεγάλες αίθουσες και καταστήματα, συνολικού εμβαδού 3000 τετρ. μέτρων και καλύπτει ένα οικοδομικό τετράγωνο στην παλιά πόλη της Λεμεσού. 

Η αγορά κατασκευάστηκε αρχικά το 1917, σε μια εποχή που η Λεμεσός αναπτυσσόταν και σταδιακά επεκτεινόταν για να καταλήξει μέχρι το 1947 στη σημερινή μορφή της. Η αγορά καθώς και τα γύρω παραδοσιακά καταστήματα και εστιατόρια αποτελούσαν το κέντρο του εμπορίου και των κοινωνικών δραστηριοτήτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70, όταν άρχισε να φθίνει η σημασιακή της χροιά, εξ αιτίας της ταχύρυθμου επέκτασης της πόλης και της δημιουργίας εμπορικών κέντρων στην περιφερειακή ζώνη.

Η αποκατάσταση και η αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου όσο αφορά στις προσπάθειές του να δώσει ξανά πίσω στο κέντρο της πόλης, την παλιά ζωντάνια και να τονίσει την ταυτότητά της. Το έργο άρχισε να σχεδιάζεται το 1998 και καθορίστηκαν οι ακόλουθοι στόχοι:

  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση των σημερινών δραστηριοτήτων της Δημοτικής Αγοράς και να διατηρηθούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα που αποτελούν μέρος της κουλτούρας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Να αρχίσει η παροχή νέων υπηρεσιών, πολιτισμικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου για να ελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού σε μεγάλη εμβέλεια και να συμβάλουν στην αναβίωση του πολιτισμικού χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πόλης.
  • Να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί κατά τρόπο ώστε να καταστεί αντισεισμική κατασκευή το ιστορικό κτίριο που αποτελεί ενδεικτικό στυλ αρχιτεκτονικής κτιρίων δημόσιας χρήσης.
  • Να δοθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης με την ενοικίαση καταστημάτων σε μικρέμπορους, σε αυτούς που ετοιμάζουν την παραδοσιακή κουζίνα και σε καλλιτέχνες.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, υπήρχαν τέσσερις μεγάλες αίθουσες, στις οποίες οι πάγκοι των οπωρολαχανικών, ψαριών, κρεάτων κλπ ήταν άδειοι. Στο έργο γινόταν πρόνοια για νέα διευθέτηση των πάγκων των πωλητών στην Κεντρική Αίθουσα με εργονομική διάταξη. Η Κεντρική Αίθουσα είναι ήδη σε λειτουργική κατάσταση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, μετατροπής της σε κατασκευή με αντισεισμική ενίσχυση και αναβάθμισης των υγειονομικών συνθηκών. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι εργασίες στα καταστήματα της νότιας πτέρυγας που έχουν ήδη λειτουργήσει. Οι εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης συνεχίζονται στις υπόλοιπες τρεις αίθουσες για να στεγάσουν αυτές τις ακόλουθες νέες υπηρεσίες:

  • Ένα παραδοσιακό καφενείο και μαγειρείο όπου θα ετοιμάζονται παραδοσιακά κυπριακά πιάτα, τα οποία θα συνοδεύονται από μεγάλη ποικιλία κυπριακών κρασιών,
  • Στοά με καταστήματα και εργαστήρια για μικρούς τεχνίτες και χειροτέχνες που κατασκευάζουν παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα,
  • Πλατό για μουσικές παραστάσεις και κέντρο νεότητας.

Έξω από το κτίριο έχει δημιουργηθεί μια πλατεία σε κενό χώρο όπου θα διοργανώνονται καθημερινά, υπαίθριες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Σε αυτό τον υπέροχο πολυλειτουργικό χώρο, εργάζονται, συναντώνται και έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις διάφορες ομάδες ατόμων.  

Η αγορά έχει επιβιώσει με τη χροιά μιας άλλης εποχής, διαφυλάττοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά που σχετίζεται άμεσα με τα εγχώρια προϊόντα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη γειτονιά τους με τη νέα της μορφή και κάνουν τα ψώνια τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Οι νεαροί εμπορευόμενοι έχουν ενοικιάσει καταστήματα στην αγορά όπου πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα και έχει παρατηρηθεί αύξηση του πελατολογίου. Οι τουρίστες περιδιαβάζουν παρατηρώντας τα προϊόντα, τους ανθρώπους και την κουλτούρα. Οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται και να ανταλλάσσουν, απόψεις και εμπειρίες. Προσφέρεται επίσης η ευκαιρία στους νέους να έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμικό πλούτο του τόπου τους.

 

Το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και θα καλύψει το κατασκευαστικό του κόστος. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αποκατάστασης και χρήσης διατηρητέου κτιρίου και έχει δώσει το έναυσμα για αξιοποίηση και άλλων διατηρητέων κτιρίων στην περιοχή. Η αναδόμηση του αστικού περιβάλλοντος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του χώρου είναι πασιφανής και το επίπεδο ζωής στην πόλη βελτιώνεται.

Η αγορά και οι γύρω χώροι γίνονται εκ νέου κέντρο ενδιαφέροντος. Οι δημότες ξαναβρίσκουν τη χαμένη ταυτότητα του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 

 

 

 
epohi