logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΑΚΤΗ ΟΛΥMΠΙΩΝ

ΕΡΓΟ: ΑΚΤΗ ΟΛΥMΠΙΩΝ 
ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ¨HOLIDAY INN¨

ΜΕΛΕΤΗ: ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΗΣΕΩΣ:

  • ΣΤΕΦΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ / ΠΡΩΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ.
  • ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΒΡΑΑΜΙΔΟΥ - ΑΝΩΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ:

  • ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ / ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ.
  • ΛΕΝΙΑ ΜΠΕΡΟΥ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ.
  • ΜΑΡΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ – ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ.
  • ΠΡΟΟΠΤΙΚΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ.
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΚΕΠΤΙΚΟ: Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο ευρύτερο Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού και συνδέεται άμεσα με την καθημερινή ζωή της πόλης. Η αναγκαιότητα αυτή επιβάλλεται για σκοπούς ολοκληρωμένης προσέγγισης των θεμάτων τα οποία σχετίζονται με το συγκοινωνιακό δίκτυο, τη λειτουργική σύνδεση βασικών περιοχών του κέντρου και σημείων αναφοράς, τη δημιουργία ικανοποιητικών χώρων στάθμευσης σε κεντρικά σημεία , την ορθολογική αξιοποίηση των διαφόρων περιοχών όπως την περιοχή της Μαρίνας , του παλιού λιμανιού, του Μεσαιωνικού Κάστρου, το Δημόσιο Κήπο, αλλά και άλλων περιοχών ενδότερα στο κέντρο της Λεμεσού.

Πέραν των πιο πάνω, η ανάπλαση της Ακτής Ολυμπίων , θα περιλαμβάνει μια σειρά από ποιοτικές ανέσεις , διευκολύνσεις και εγκαταστάσεις που να προσφέρουν ψυχαγωγία και ξεκούραση στο κοινό, αλλά και που να αναδεικνύουν την Ακτή Ολυμπίων ως μια μοναδική παραλία με παγκύπρια εμβέλεια , η οποία όμως να διατηρεί και να προβάλει τον τοπικό χαρακτήρα και χρώμα της πόλης μας.

ΣΤΟΧΟΣ: Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι –

α) η δημιουργία οργανωμένης παραλίας σε συνδυασμό με παραλιακό πεζόδρομο ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι λουόμενοι, αλλά και οι περιπατητές 

β) η διατήρηση της μορφολογίας του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της ακτής 

γ) η οπτική και λειτουργική σύνδεση της παραλίας με τις υφιστάμενες χερσαίες χρήσεις 

δ) ο σεβασμός στα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Η σύνδεση του δρόμου με την παραλία γίνεται με λωρίδα πρασίνου, ποδηλατόδρομου και του ενταγμένου πλέον πεζόδρομου στη διαμόρφωση της παραλίας , ο οποίος θα είναι αποτέλεσμα ελεύθερου σχεδιασμού και θα ακολουθεί τη φυσική ροή του περιβάλλοντος , ενδιάμεσα από τα δέντρα.
Στόχος είναι να διατηρηθούν οι συστάδες των δέντρων ενώ παράλληλα η διαδρομή θα εμπλουτιστεί σε πολλά σημεία με παραδοσιακά δέντρα της περιοχής όπως είναι οι ακακίες και οι ευκάλυπτοι.

Η χρησιμοποίηση διαφορετικού υλικού – πλακόστρωτου – στο δρόμο μεταξύ της εκκλησίας των Φράγκων και Εναέριου δημιουργεί την εικόνα μιας ενιαίας πλατείας , και επιτυγχάνει την οπτική και λειτουργική σύνδεση των χαρακτηριστικών χρήσεων ΓΣΟ , Δημόσιου Κήπου, Δημοτικής Πινακοθήκης, και χώρου του Εναέριου.

Οι χώροι στάθμευσης που προτείνονται βόρεια του δρόμου, αυτοί που θα βρίσκονται πάνω στη βόρεια λωρίδα του δρόμου, και ο χώρος στον Εναέριο, που υπάρχει πρόθεση να γίνει πολυόροφος χώρος στάθμευσης , θα εξυπηρετούν περίπου 800 αυτοκίνητα , κάτι που οι ανάγκες της περιοχής το επιβάλλουν. Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση ειδικών στάσεων και διευκολύνσεων για την καλύτερη πρόσβαση των αναπήρων και γενικά ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με την πρόταση επαναφέρεται το ιστορικό ¨Ακταίο¨ στην ανατολική πλευρά της επίχωσης και προτείνεται όπως αυτό εκτελεσθεί με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να έχει πρόσβαση από τη στεριά με ξύλινη αποβάθρα και να περιλαμβάνει εστιατόριο και υποβρύχιο εκθεσιακό χώρο ¨aquarium ¨.

Παραπλεύρως τοποθετείται ένας πανύψηλος τροχός από όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αγναντεύουν όχι μόνο το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, αλλά και την ενδοχώρα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ακολουθώντας μια διαδρομή από δυτικά προς ανατολικά της Ακτής, δηλαδή από την Επίχωση προς το Holiday Inn Hotel, γίνεται αναφορά στα κυριότερα χαρακτηριστικά σημεία της διαμόρφωσης, όπως αυτά προβάλλονται μέσα από τη μελέτη.

Οραμα των Λεμεσιανών είναι να καταστεί η Ακτή Ολυμπίων ένας χώρος που να παρέχει ανέσεις σε κάθε επισκέπτη ή λουόμενο, σε κάθε περιπατητή ή οργανωμένο σύνολο. Ολόκληρη η διαδρομή θα είναι μια συνεχής εναλλαγή χρωμάτων, φυσικών εικόνων και μοτίβων, καθώς και ποικίλων χρήσεων. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού της Ακτής είναι να καταστεί σε κάθε της σημείο ενδιαφέρουσα και ελκυστική.

 

 

 
epohi