logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Μπαλέτα BOLSHOI με το έργο "Δον Κιχώτης"

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Έχοντας χορτάσει διαβάζοντας ρομαντικά κείμενα σχετικά με ιππότες και τις γενναίες τους πράξεις, ο Δον Κιχώτης αποφασίζει να ξεκινήσει για τα ταξίδια του για να μπορέσει έτσι να επιτύχει τέτοια κατορθώματα τα οποία θα δοξάσουν το όνομα του. Σαν ιπποκόμο του επιλέγει τον πιστό Σάντσο Πάντζα, ένα άνθρωπο με σοβαρή εμφάνιση που δεν είναι επιρρεπής στα όνειρα.

dq1

ΠΡΑΞΗΣ ΠΡΩΤΗ
Στη Βαρκελώνη, υπάρχει στον αέρα μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Η Κίτρι, η κόρη του πανδοχέα φλερτάρει με τον Μπάζιλ, τον κουρέα ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της. Όταν ο Λορέντζο, ο πατέρας της Κίτρι τους βρίσκει μαζί, διώχνει τον Μπάζιλ μακριά. Ο κουρέας δεν ταιριάζει στην κόρη του. Ο Λορέντζο σχεδιάζει να παντρέψει την Κίτρι με τον Γκαμάς, ο οποίος είναι ένας πλούσιος αριστοκράτης. Η Κίτρι αρνείται κατηγορηματικά να υποταχθεί στη θέληση του πατέρα της.

Στο αποκορύφωμα του ξεφαντώματος, παρουσιάζεται στην πλατεία ο Δον Κιχώτης συνοδευόμενος από τον ιπποκόμο του, τον Σάντσο Πάντζα. Βλέποντας τον πανδοχέα, ο Δον Κιχώτης τον μπερδεύει με τον ιππότη ιδιοκτήτη ενός κάστρου και τον χαιρετά με σεβασμό. Ο Λορέντζο ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο και προσκαλεί τον Δον Κιχώτη στο πανδοχείο του. Ο Σάντσο Πάντζα παραμένει στην πλατεία. Όταν όμως κάποια νεαρά άτομα αρχίζουν να κοροϊδεύουν το Σάντσο, ο Δον Κιχώτης τρΞχει αμέσως να σώσει τον ιπποκόμο του.

Βλέποντας την Κίτρι, ο Δον Κιχώτης την παίρνει ως την όμορφη Δουλτσινέα την οποία έχει δει στα όνειρα του και την οποία έχει επιλέξει να είναι η «κυρία της καρδιάς του». Η Κίτρι όμως εξαφανίζεται. Το έχει σκάσει με τον Μπάζιλ. Ο Λορέντζο, ο Γκαμάς και ο Δον Κιχώτης ξεκινούν για να τη βρουν.

dq2

ΠΡΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΠΡΩΤΗ ΣΚΗΝΗ
Η Κίτρι και ο Μπάζιλ κρύβονται σε μια ταβέρνα. Εδώ τους βρίσκουν ο Λορέντζο, ο Γκαμάς και ο Δον Κιχώτης. Ο Λορέντζο επιθυμεί να ανακοινώσει αμέσως τους αρραβώνες της Κίτρι με τον Γκαμάς. Ο Μπαζιλ όμως, σε συνεννόηση με την Κίτρι, προσποιείται ότι αυτοκτονεί. Η Κίτρι κλαιει πάνω από το σώμα του αγαπημένου της. Ο Δον Κιχώτης, γεμάτος από ευγενή αγανάκτηση κατηγορεί το Λορέντζο ότι είναι σκληρόκαρδος και απειλώντας τον με το σπαθί του, τον αναγκάζει να συγκατανεύσει στο γάμο της κόρης του με τον κουρέα. Ο Μπάζιλ πετιέται απάνω. Δεν υπάρχει πια λόγος να προσποιείται το νεκρό.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ
Στο ξέφωτο εκεί όπου βρίσκονται οι ανεμόμυλοι, επικρατεί μια ακατάστατη τσιγγάνικη κατασκήνωση. Εδώ επίσης βρίσκεται και ένα κουκλοθέατρο. Στην σκηνή εμφανίζονται ο Δον Κιχώτης και ο Σάντσο Πάντζα. Ο ιδιοκτήτης του κουκλοθέατρου προσκαλεί το Δον Κιχώτη να παρακολουθήσει μια παράσταση. Ο Δον Κιχώτης παρακολουθεί την παράσταση με πολλή προσοχή και ξεχνώντας ότι αυτό είναι απλώς ένα θέατρο, τρέχει προς τη σκηνή με το σπαθί του στο χέρι για να υπερασπίσει αυτούς που χρειάζονται την προστασία του. Καταστρέφει τη σκηνή, πετά τις μαριονέτες στον αέρα και βλέποντας τους ανεμόμυλους τους παίρνει για τους κακούς μάγους τους οποίους θα πρέπει να εκδικηθεί. Αρπάζοντας ένα φτερό από το μύλο, στην αρχή ανασηκώνεται στον αέρα και στη συνέχεια πέφτει στο έδαφος.

dq3

ΤΡΙΤΗ ΣΚΗΝΗ
Ο τραυματισμένος Δον Κιχώτης και ο Σάντσο Πάντζα βρίσκονται σε ένα δάσος. Για το Δον Κιχώτη το δάσος φαίνεται να είναι γεμάτο από τέρατα και γίγαντες. Ο Σάντσο Πάντζα τακτοποιεί το Δον Κιχώτη για να κοιμηθεί στο έδαφος, ενώ αυτός τρέχει να φέρει βοήθεια. Στα όνειρα του ο Δον Κιχώτης βλέπει τη ΔουλτσινΞα, την «κυρία της καρδιάς του» να είναι περιτριγυρισμένη από Δρυίδες και νεράιδες. Ο Σάντσο Πάντζα επιστρέφει φέρνοντας μαζί του το Δούκα και τη Δούκισσα οι οποίοι κυνηγούσαν στο δάσος. Τους παρακαλεί να βοηθήσουν τον Δον Κιχώτη που ονειρεύεται. Ο Δούκας προσκαλεί τον περιπλανώμενο ιππότη, να τον επισκεφτεί στο κάστρο τους.

dq4

ΠΡΑΞΗΣ ΤΡΙΤΗ
Στο κάστρο του Δούκα. Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Δον Κιχώτη. Έχοντας ακούσει από το Σάντσο Πάντζα την ευτυχισμένη ιστορία του έρωτα της Κίτρι και του Μπάζιλ, ο Δούκας και η Δούκισσα, συμφωνούν ευγενικά να τους επιτρέψουν να τελέσουν το γάμο τους στο κάστρο. Ο Δον Κιχώης και ο Σάντσο Πάντζα καλούνται να πάρουν τις θέσεις των τιμωμένων προσκεκλημένων. Μια ταπεινή πομπή περνά από μπροστά τους. Βλέποντας την Κίτρι, ο Δον Κιχώτης την μπερδεύει πάλι με την « κυρία των ονείρων του». Ο Δούκας όμως και ο Σάντσο Πάντζα καταφέρνουν να τον πείσουν ότι είναι η κόρη του πανδοχέα, αυτή την οποία ο ίδιος βοήθησε να ενωθεί με τον αγαπημένο της Μπάζιλ. Οι γιορτασμοί συνεχίζονται. Όλοι ευχαριστούν το γενναίο ιππότη και τον πιστό του ιπποκόμο.

 

 

 

 
epohi