logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Λεμεσός περιήγηση με τα πόδια

Σεργιάνι στη Νεάπολη - Νεμεσός
Λεμεσός.

Εισαγωγική σημείωση

Καλωσορίσατε στη Λεμεσό, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, μια πόλη με μια μακρά παράδοση και μακρόχρονη ιστορία. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Κύπρο με τόσο ανόμοια ιστορία και κουλτούρα. Το όνομά της πόλης έχει συσχετιστεί με τις σταυροφορίες των μεσαιωνικών χρόνων και μελετώντας το παρελθόν της, διαφαίνεται ένας πολιτισμός αδιάλειπτης συνοχής που υπερβαίνει τα 5.000 χρόνια.

Καλωσορίσατε στην πόλη των φεστιβάλ! Η Γιορτή του Κρασιού, το Καρναβάλι, τα Θερινά Δρώμενα (περιλαμβανομένης και μιας σειράς μουσικών, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων στο Μεσαιωνικό Κάστρο, η Φολκλορική Μουσική, το Φεστιβάλ Χορού και το Μεγάλο Μπαλέτο), το Φεστιβάλ της Μπύρας και άλλα πολλά ...

Γιατί με τα πόδια;

Επειδή, στο πλαίσιο μιας περιδιάβασης με τα πόδια μπορούμε να δούμε τους σημαντικότερους χώρους της πόλης. Μια τέτοια περιδιάβαση διοργανώνει ο Δήμος της Λεμεσού, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ξεναγών. Στόχος αυτής της περιδιάβασης είναι να δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, διασχίζοντας τους στενούς δρομίσκους της πόλης, οι οποίοι προδήλως «συρρικνώνουν» τη μακρά της ιστορία. Μνημεία του παρελθόντος, παραδοσιακά εργαστήρια, μοναδικές αρχιτεκτονικές φιγούρες, η ζωή στην παλιά αγορά και τα παραδοσιακά καταστήματα, όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την ατμόσφαιρα της πόλης, το βασικό στοιχείο αυτής της περιδιάβασης. Στο σεργιάνι τους οι περιπατητές νιώθουν το χώρο και την καθημερινότητα.

Ιστορική αναδρομή

Η Λεμεσός που εκτείνεται σε 16χλμ κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, έχει γνωρίσει μια τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μετατρεπόμενη σε ένα κοσμαγάπητο θέρετρο και δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση μιας πόλης του 21ου αιώνα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τον οικισμό που υπήρχε στην περιοχή της σύγχρονης πόλης της Λεμεσού, πριν από 5.000 χρόνια, παρά το γεγονός ότι την ύπαρξή του πάντοτε σκίαζε το αρχαίο Βασίλειο του Κουρείου, στα Δυτικά της πόλης και η Αμαθούντα στα ανατολικά. Μετά την εγκατάλειψή τους κατά τη βυζαντινή περίοδο (7ο - 10ο αιών. μ.Χ.), η Λεμεσός άκμασε μετατρεπόμενη στο μεγαλύτερο οικισμό, γνωστό με το όνομα Νεάπολη (Νέα Πόλη).
Η πόλη ήταν επίσης γνωστή με το όνομα Νεμεσός, ένα όνομα που καταδεικνύει τη γεωγραφική της τοποθεσία, «μεταξύ» του Κουρείου και της Αμαθούντας. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, το όνομά της άλλαξε και έγινε γνωστή ως Λεμεσός.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη μεσαιωνική Λεμεσό ήταν η άφιξη του Βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ενός από τους ηγηθέντες της Τρίτης Σταυροφορίας, ενώ βρισκόταν καθ' οδό προς την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Βασιλιάς Ριχάρδος παντρεύτηκε στη Λεμεσό, τη Βερεγγάρια της Ναβάρρα, συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία βρίσκεται στην περιοχή όπου αργότερα κτίστηκε το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού.

Στις αρχές της μεσαιωνικής περιόδου, η Λεμεσός εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό λιμάνι. Με την επέκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν τη Λεμεσό το 1571, όταν άρχετο η αποικιοκρατία τους στο νησί, όπου παρέμειναν περισσότερο από 300 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας (1878-1960), η Λεμεσός γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και κατέληξε να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου. Τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής το 1974 που είχαν ως αποτέλεσμα το ξεριζωμό 200.000 ανθρώπων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στη Λεμεσό. Αυτό το γεγονός, έδωσε ώθηση στη ραγδαία επέκταση της πόλης. Μια πόλη 65.000 κατοίκων αριθμούσε τελικά 136.000, έχοντας μεταμορφωθεί σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο, καθώς και σε έδρα διεθνών υπεράκτιων εταιρειών. Το νέο της λιμάνι ταξινομείται τώρα ανάμεσα στα πιο πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου, από όπου αποπλέει και μεγάλος αριθμός κρουαζιερόπλοιων.

Τα σημαντικότερα σημεία της περιδιάβασης

Ελάτε μαζί μας ....

Για ένα σεργιάνι στη Νεάπολη, Νεμεσό, Λεμεσό .....

Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε το ουσιαστικότερο χαρακτηριστικό της Λεμεσού - το άνοιγμά της προς τον υπόλοιπο κόσμο - με την παράκτια ζώνη - γνωστή ως Μόλο ή η επίχωση, ένα σημείο συνάντησης του κόσμου της, των Λεμεσιανών. Αυτή η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα υπαίθριο πάρκο γλυπτικής με έργα τέχνης Κυπρίων, Ελλαδιτών και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών. Το γειτνιάζον παλιό λιμάνι δεν αποτελεί σήμερα παρά μόνο ένα καταφύγιο για τις ψαρόβαρκες. Υπάρχουν σχέδια για να αναπτυχθεί και να καταλήξει να είναι το σημαντικότερο λιμάνι αναφοράς. Θα είναι επέκταση του Μολου, με καφετέριες, καταστήματα και εστιατόρια που θα επεκτείνονται σε όλη την παράκτια ζώνη, μέχρι το γειτνιάζον βασικό τμήμα της πόλης.

Το κυρίαρχο στοιχείο του ιστορικού κέντρου της πόλης είναι το Κάστρο. Γεωγραφικά, τοποθετείται στην καρδιά της παλιάς Λεμεσού και αποτελεί το κατάλοιπο της παρουσίας των Σταυροφόρων στο νησί. Κτίστηκε το 13ο αιώνα και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο της βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας της Κύπρου. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πετρόκτιστες αποθήκες που ελκύουν την προσοχή, πολλές από τις οποίες έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως εστιατόρια και εκθεσιακοί χώροι. Κάποια από τα κτίρια της δεκαετίας του '30 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες χαρουπιών και αλευρόμυλοι. Τα εργαστήρια των παραδοσιακών σιδεράδων προσθέτουν ακόμη μια πινελιά στο γύρω περιβάλλον που είναι το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού.

Το Μεγάλο Τζαμί ή το Τζαμί Kepir αποτελεί την ένδειξη της συνύπαρξης των δυο κοινοτήτων της Λεμεσού (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων). Κτίστηκε τους οθωμανικούς χρόνους, πάνω στα ερείπια μιας βυζαντινής και αργότέρα γοτθικού ρυθμού εκκλησίας και είναι ένα παράδειγμα διαφόρων ιστορικών φάσεων που πέρασε η Κύπρος.

 


Τζαμί Kepir

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Νάπας υψώνεται περήφανα στην καρδιά της συνοικιακής και εμπορικής ταυτόχρονα ζώνης της Λεμεσού. Ένα οικοδόμημα του 19ου αιώνα με στοιχεία παραδοσιακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Η περιοχή που το πλαισιώνει δεν είναι παρά ένα πλέγμα παλαιών και νέων στοιχείων που καταδεικνύουν την αναπτυξιακή πορεία μέσα από το χρόνο, η οποία αγγίζει τα κτίρια του τέλους της οθωμανικής περιόδου με τα μπαλκόνια, τις τοξωτές εισόδους και τους διακοσμημένους τοίχους, όπου είναι πρόδηλα τα στοιχεία επίδρασης από την περίοδο, η οποία είχε διαδεχθεί εκείνη του ρυθμού μπαρόκ.


Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Νάπας

Η Δημοτική Αγορά δίνει μια πρόσθετη χροιά στην περιδιάβαση με τα πόδια. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αγορά, η αφθονία των φρούτων και των λαχανικών, οι παραδοσιακοί έμποροι και οι πελάτες, οι οποίοι φθάνουν εκεί από τα γύρω χωριά, δημιουργούν μια συναρπαστική εικόνα. Αυτό το κλίμα διατηρείται παρά τον ανταγωνισμό, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι σύγχρονες υπεραγορές. Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς έχει αναπαλαιωθεί κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα καφενεία στην Πλατεία Αγοράς αποτελούν ένδειξη της εμπορικής δραστηριότητας με επίκεντρο την πολυσύχναστη αγορά που σφύζει από ζωή και χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα.


Η Δημοτική Αγορά

Η τελευταία ιστορική φάση της Λεμεσού, απεικονίζεται μέσα από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της βρετανικής αποικιοκρατίας. Κάποια κτίρια, όπως το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, το Ταχυδρομείο, το Δημαρχείο και άλλα κυβερνητικά γραφεία είχαν κτιστεί όταν γνώρισε την ανάπτυξή της η Διοικητική Περιφέρεια Λεμεσού και στη συνέχεια εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη διοικητική ζώνη της Κύπρου, διαγράφοντας μια έκταση μέχρι την οροσειρά του Τροόδους. Όλα αυτά τα ιστορικά οικοδομήματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο διατηρητέων κτιρίων.


Το Ταχυδρομείο

Αυτό που αναμφίβολα δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε είναι το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της οδού Αγίου Ανδρέου - που τώρα έχει μεταλλαχθεί σε πεζόδρομο - όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ήσυχα τα ψώνια του.

Πληροφορίες για την περιδιάβαση με τα πόδια

Ποιος μπορεί να  συμμετέχει στην περιδιάβαση με τα πόδια;

Αυτή η ευκαιρία για σεργιάνι προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες που διαμένουν στη Λεμεσό ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κύπρου. Διοργανώνεται κάθε Δευτέρα στις 10:00 π.μ.

Αφετηρία/Τέρμα:

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ)
Γραφείο Πληροφόρησης, Οδός Αγίου Ανδρέου 142

CY 3036 Λεμεσός, Τηλ: 25 362756

Δεν χρειάζεται να προηγηθεί κράτηση. Η ώρα έναρξης της περιδιάβασης με τα πόδια είναι ακριβώς πέντε λεπτά μετά το χρόνο που καταδεικνύεται και διαρκεί γύρω στις δυο ώρες και μισή, περιλαμβανομένης και μισής ώρας διαλείμματος για δροσιστικά ποτά. Μια προσοντούχος ξεναγός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού συνοδεύει τους επισκέπτες, φέροντας την κονκάρδα της αδειούχου ξεναγού καθώς και εκείνη του Δήμου Λεμεσού.

 

Στο μέσο του παρόντος φυλλαδίου, υπάρχει ένας γενικός χάρτης της Λεμεσού, ο οποίος καταδεικνύει τη βασική πορεία της περιδιάβασης με τα πόδια καθώς και όλους τους χώρους στάθμευσης στην πόλη.

Άλλες πληροφορίες:

Παρακαλείσθε όπως φορείτε άνετα παπούτσια για βάδειν. Σας συμβουλεύουμε επίσης να φορείτε ένα καπέλο, κατά τους θερινούς μήνες και να έχετε μια ομπρέλα κατά τους χειμερινούς.

Σχόλια:

Ο Δήμος Λεμεσού αναμένει οποιαδήποτε σχόλια ή εισηγήσεις. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται όπως συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορούν να ζητήσουν από το Γραφείο Πληροφόρησης του ΚΟΤ και μπορούν είτε να το παραδώσουν στο τέλος του σεργιανιού είτε να το ταχυδρομήσουν στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Δήμο Λεμεσού 
Τ.Κ. 50089, CY 3600 Λεμεσός, Τηλ: 25 884300

Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού
Τ.Κ. 24535, CY-1390 Λευκωσία, Τηλ: 22 691100

Κυπριακό Σύνδεσμο Ξεναγών 
Τ.Κ. 24942, CY-1355 Λευκωσία, Τηλ: 22 765755

Ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό

Φεβρουάριος ή Μάρτιος - Καρναβάλι

Το σημαντικότερο φεστιβάλ του Δήμου Λεμεσού που είναι συνυφασμένο με τη Λεμεσό και τον κόσμο της για δεκαετίες. Ελκύει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Λεμεσιανών σε ομάδες μασκαρεμένων πεζών, πάνω σε άρματα κλπ.

Μετά το Πάσχα - Κατακλυσμός

Αυτό το σημαντικό φεστιβάλ της Πεντηκοστής, 50 ημέρες μετά το Πάσχα, έχει εκχριστιανίσει τις πρώτες εαρινές ιεροτελεστίες της Αφροδίτης. Το φεστιβάλ είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα και τα σημαντικά θεάματα είναι τα θαλασσινά παιγνίδια, οι διαγωνισμοί αυτοσχέδιας ποίησης, οι παραδοσιακοί χοροί και η φολκλορική μουσική.

Ιούλιος - Φεστιβάλ μπύρας

Είναι ένα φεστιβάλ κάτω από την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού με τη συμμετοχή κυπριακών μπυραριών καθώς και εταιρειών εισαγόμενης μπύρας.

Σεπτέμβριος - Φεστιβάλ Κρασιού

Ένα φεστιβάλ που συν διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού και οι οινοβιομηχανίες της επαρχίας Λεμεσού. Πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες του στις τελετουργίες των αρχαίων χρόνων, προς τιμή του θεού του κρασιού Διόνυσου. Το κρασί προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες, στους οποίους προσφέρεται επίσης η ευκαιρία να γευτούν τη μεγάλη ποικιλία τοπικών πιάτων, σε διατιμημένες τιμές και ταυτόχρονα να ζήσουν στη μελωδία της κυπριακής φολκλορικής μουσικής και στην ατμόσφαιρα των κυπριακών παραδοσιακών χορών. Είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. 

Πρόσθετες πληροφορίες

Πρόσθετες πληροφορίες 
για μουσεία που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της περιδιάβασης:

Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού
Οδός Βύρωνος 5, κοντά στο Δημόσιο Κήπο
Τηλ: 25 305157

Εκεί διατηρείται μια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την περιοχή Λεμεσού. Στο μουσείο φυλάγονται πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με την Αφροδίτη και την Πολιτιστική Οδό, η οποία περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, φυσικές τοποθεσίες και αναρριχητικά φυτάr που αποτελούν ένα παράθυρο σε όλη την έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πώς να ακολουθήσετε τα ίχνη της μεγάλης κύπριας θεάς, παρακαλείστε όπως επικοινωνείτε με τα Γραφεία Πληροφόρησης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Το Δημοτικό Μουσείο Φολκλορικής Τέχνης 
Οδός Αγίου Ανδρέου, Τηλ.: 25 362303

Του έχει απονεμηθεί το βραβείο Europa Nostra για την αναπαλαίωση ενός μεγάρου στον παραδοσιακό αστικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, (Διεθνής σύνδεσμος για την προστασία και τον εκθειασμό της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και της φυσικής κληρονομιάς). Εκεί, στο αναπαλαιωμένο κτίριο φυλάσσεται μια αντιπροσωπευτική και προσομοιάζουσα, μοναδική συλλογή κυπριακής φολκλορικής τέχνης του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου.

Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού 
Οδός 28ης Οκτωβρίου 103, Τηλ: 25 586212 / 25 583383

Στην πινακοθήκη φυλάσσεται μια αντιπροσωπευτική συλλογή έργων τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, εγκαταστάσεων) γνωστών σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών, περιλαμβανομένων και αριστουργημάτων τέχνης όπως κυπριακής τέχνης των δημιουργών: Αδαμάντιου Διαμαντή, Χριστόφορου Σάββα, Τηλέμαχου Κάνθου και πολλών άλλων.

 

 

 
epohi