NUEVO   BALLET   ESPANOL

Στα πλαίσια του θεσμού «Μεγάλα Μπαλέτα» του Δήμου Λεμεσού, καλωσορίζουμε στην Κύπρο τη μοναδική εκφραστική δημιουργία που ονομάζεται «Σανγκρέ», από το φημισμένο μπαλέτο Nuevo Ballet Español! Σε ένα κράμα από flamencos, bulerías, tangos, zapateado, jaleos και martinetes… 9 χορευτές και 8 μουσικοί δημιουργούν ένα άρτιο τεχνικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που τοποθετεί το Nuevo Ballet Español στην κορυφή των ισπανικών χορευτικών ομάδων, σε διεθνές επίπεδο.

Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού 5 και 6 Ιουλίου 2008
Ώρα Έναρξης: 9:00μ.μ.

NUEVO BALLET ESPANOL

Το NUEVO BALLET ESPANOL, είναι μια ομάδα φλαμένκο και ισπανικού χορού που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία επαγγελματιών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο και πολλές εμφανίσεις στην Ισπανία και το εξωτερικό. Οι ιδρυτές και σημερινοί καλλιτεχνικοί διευθυντές, Angel Rojas και Carlos Rodriguez, είναι έμπειροι χορευτές, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, και έχουν αποσπάσει από κοινού το Βραβείο Καλύτερου Χορευτή στον Εθνικό Διαγωνισμό Φλαμένκο και Ισπανικού Χορού το 1994 με το έργο τους «Elegia a Ramon».

Οι ιδρυτές, Angel Rojas και Carlos Rodriguez, είναι δύο από τους πιο δημιουργικούς «bailaor» στο χώρο. Από το 1996, το NUEVO BALLET ESPANOL αποδεικνύει το ξεχωριστό του ταλέντο σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το 2000, το NUEVO BALLET ESPANOL με το έργο «Concierto Flamenco» απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Ομάδας Φλαμένκο (Best Flamenco Company Award).

Πρόσφατα, το τηλεοπτικό δίκτυο PBS των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε αφιέρωμα στο  NUEVO BALLET ESPANOL με μιαχορογραφία στην οποία συμμετείχαν 24 χορευτές και 13 μουσικοί. Η Sony USA απέκτησε τα δικαιώματα και έγραψε το βίντεο, το DVD και το CD. Η παράσταση μεταδόθηκε τον Μάρτιο του 2002 και είχε παναμερικανική κάλυψη.

Την οργάνωση της παραγωγής έχει αναλάβει η εταιρεία Γαλαξίας Παραγωγές.

Η προπώληση των εισιτηρίων αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες μέρες στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού και στο κανάλι Σίγμα.

Χορηγοί: Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού και Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού

Χορηγοί επικοινωνίας: Τηλεόραση Σίγμα, Ράδιο Πρώτο, TIME OUT.

Τιμές Εισιτηρίων: €25, €35, €40

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό  μπορεί να επικοινωνεί με τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού 25 745919 και στη Γαλαξίας Παραγωγές 22 818212.

ΦΛΑΜΕΝΚΟ:
Το φλαμένκο είναι ένα πολυμορφικό είδος τέχνης που συνδυάζει το τραγούδι (cante), το χορό (baile) και την κιθάρα (togue). Θεωρείται από πολλούς ως η εθνική, παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας. Με μια ιστορία που μετρά ήδη 200 χρόνια, το φλαμένκο, το οποίο γεννήθηκε στην περιοχή της Ανδαλουσίας, αφομοίωσε τόσα πολλά στοιχεία από την ισπανική κουλτούρα που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πώς εξελίχτηκε μέσα στο χρόνο. Οι μελετητές, όμως, συμφωνούν ότι έχει τις ρίζες του στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα της Ανδαλουσίας και ότι οι τσιγγάνοι έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το είδος τέχνης. Οι τσιγγάνοι δεν δημιούργησαν το φλαμένκο, αλλά σίγουρα συνέβαλαν στην διαμόρφωση και στην εξέλιξή του, μετατρέποντάς το σε κομμάτι της κουλτούρας τους. Ίσως εξαιτίας των συχνών διωγμών που υπέστησαν, το φλαμένκο ξεχώρισε ως ένας χορός με έντονο πάθος, ένστικτο και τραγικότητα. Μέχρι και σήμερα, οι τσιγγάνοι θεωρούνται οι καλύτεροι ερμηνευτές του φλαμένκο.

Προς τα τέλη του 19ου αι., το φλαμένκο άρχισε να έχει και εμπορική επιτυχία.   Επαγγελματίες χορευτές (bailaor), τραγουδιστές (cantaor) και κιθαρίστες (tocaor) διακρίθηκαν στα λεγόμενα «cafés cantantes» (καφέ με ζωντανό τραγούδι και χορό). Έτσι, το ύφος των τραγουδιών άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει και οι νέες τάσεις έφεραν στο προσκήνιο διαφορετικά είδη «cante». Πολλές από τις αρχικές μορφές του φλαμένκο μαράζωσαν, ενώ κάποιες εξαλείφτηκαν εντελώς. Παράλληλα, άλλοι, πιο upbeat ήχοι σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Σήμερα το φλαμένκο επηρεάζεται από πολλά μουσικά ακούσματα, όπως η jazz, η salsa και η bossa nova. Στην Jerez, όπου πρωτοακούστηκε ο ξεχωριστός αυτός ήχος, διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ φλαμένκο που προσελκύει χιλιάδες aficionados από όλο τον κόσμο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

CARLOS RODRIGUEZ-Χορευτής /Χορογράφος/Καλλιτεχνικός διευθυντής
Ο Carlos Rodriguez γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1975. Στα δεκατρία του ήταν ήδη φιναλίστ στις οντισιόν του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας. Εργάστηκε στο Ballet Teatro Espanol του Rafael Aguilar και μετά κλήθηκε να συμμετάσχει στο Ballet Teatro Espanol του Lusilio, στο Ballet Espanol της Μαδρίτης, υπό τη διεύθυνση του Jose Granero, και στο Ballet Zambra.
Συμμετείχε στην ομάδα του Jose Antonio και στο Ballets Espanoles ως σόλο χορευτής και το 1994 κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Χορευτή στον Εθνικό Διαγωνισμό Φλαμένκο και Ισπανικού Χορού μαζί με τον Angel Rojas. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Teatro de la Zarzuel, υπό τη διεύθυνση του Emilio Sagi. Αργότερα δούλεψε ως χορογράφος με τον Angel Rojas και την Alicia Mantaras στο Teatro de la Danza της Μαδρίτης.

Το 1996 γύρισε όλη την Ισπανία με το «Infinito S.L.», την πρώτη παραγωγή της χορευτικής του ομάδας, NUEVO BALLET ESPANOL. Χάρη στην τεράστια επιτυχία του, στα τέλη του ίδιου έτους ολοκλήρωσε τη δεύτερη παραγωγή του με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αυτόνομης Περιφέρειας της Μαδρίτης.
Το 1997, το NUEVO BALLET ESPANOL χρηματοδοτείται από την Αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδρίτης και τον Νοέμβριο του 1997 γίνεται η πρεμιέρα του έργου «Sangre Flamenca».

Τον Οκτώβριο του 2005, μαζί με τον Carlos Rodriguez, αποσπά το βραβείο Villa Prize Pilar Lopez Καλύτερου Χορευτή για το 2005.

 

ANGEL ROJAS-Χορευτής /Χορογράφος/Καλλιτεχνικός διευθυντής
Ο Angel Rojas γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1974. Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην ηλικία των δεκαέξι ετών περιοδεύοντας με το Ballet Teatro Espanol του Luisillo και το Ballet Teatro Espanol του Rafael Aguilar. Επιλέχτηκε για να συμμετάσχει στον «Άμλετ» με το Εθνικό Μπαλέτο της Μαδρίτης.

Στη Διεθνή Έκθεση της Σεβίλλης το 1992 (Expo’92), συμμετείχε στην παράσταση που διοργάνωσε το περίπτερο της Ισπανίας με τον Antonio Alonso και την Laura Del Sol ως χορευτής, τραγουδιστής και ηθοποιός.
Το ίδιο έτος, έγινε μέλος του Ballet Flamenco του Antonio Canales και συμμετείχε στην παράσταση «Α ti Carmen Amaya». Αργότερα πήρε έναν από τους βασικούς ρόλους στη δεύτερη παραγωγή του «Torero» όπου έπαιξε το ρόλο του Ταύρου και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον ισπανικό και τον διεθνή Τύπο.
Επίσης, συμμετείχε στην παράσταση-φόρο τιμής στον Mario Escudero πλάι στη βασική χορεύτρια του Μπαλέτου της Κούβας, Rosario Suarez. Επίσης, πήρε μέρος στο Gala Greco Romanica του Φεστιβάλ Italica και στο Gala de Estrellas του Μοντρεάλ.
Εργάστηκε ως χορογράφος μαζί με τον Carlos Rodriguez και την Alicia Mantaras για την παράσταση «La zapatera prodigiosa» με το Teatro de la Danza της Μαδρίτης.
Το 1994, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Χορευτή στον Εθνικό Διαγωνισμό Φλαμένκο και Ισπανικού Χορού μαζί με τον Carlos Rodriguez.
Το 1994 συμμετείχε ως καλεσμένος χορευτής στην ομάδα του Victor Ullate.

Το 1995, κλήθηκε από την Ομάδα Επαγγελματικού Χορού για να συμμετάσχει στην πρεμιέρα της χορογραφίας του, «Infinito S.L.», για τη Διεθνή Ημέρα Χορού και αργότερα έλαβε μέρος στην πρεμιέρα της χορογραφίας «Dos Orillas» που δημιούργησε με τον Carlos Rodriguez και το NUEVO BALLET ESPANOL, όπου εκτός από ιδρυτής είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Επίσης, έχει δουλέψει με την ομάδα του Jose Antonio και το Ballets Espanoles, στο οποίο ήταν σόλο χορευτής.