ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ «ΛΕΜΕΣΟΣ 2017»
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Εγκαινιάζεται σήμερα από το Δήμο Λεμεσού το γραφείο «Λεμεσός 2017» που θα στεγάσει τις δραστηριότητες για την υποψηφιότητα της πόλης της Λεμεσού και της ευρύτερης περιοχής, για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα πλέον αξιόλογα και προβεβλημένα πολιτιστικά γεγονότα, καθιερώθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, κατόπιν  πρωτοβουλίας της Μελίνας Μερκούρη.  Έκτοτε, περισσότερες από 44 Ευρωπαϊκές πόλεις φιλοξένησαν το θεσμό, γνωρίζοντας ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες, με αξιοσημείωτα πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Με την απόφαση για την διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας,  ο Δήμος Λεμεσού, ανέθεσε σε ομάδα ειδικών, μέσω της διαδικασίας  προσφορών, την ετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας και ολοκληρωμένης πολιτισμικής στρατηγικής η οποία θα εναρμονίζεται  με την στρατηγική ανάπτυξης της πόλης.

Με την απόκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, η Λεμεσός, η ευρύτερη περιοχή, με τους συνεργαζόμενους Δήμους και Κοινότητες, αλλά και ολόκληρη η Κύπρος θα είναι στο προσκήνιο διεθνώς προβάλλοντας την πόλη, την περιοχή και τη χώρα μέσα από μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική προσαρμοσμένη στο εύρος και την εμβέλεια του θεσμού αλλά και της εκδήλωσης που σχεδιάστηκε ειδικά για το έτος.

Αυτή η μοναδική προοπτική που δίδεται στην πόλη, είναι το κίνητρο για την κινητοποίηση όλου του μηχανισμού, από την πόλη και τους πολίτες, τις συνεργασίες και δίκτυα σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, τους πολιτιστικούς   φορείς και οργανισμούς, χορηγούς και υποστηρικτές του προγράμματος.

Βασικός στόχος είναι η επιτυχής υλοποίηση ενός αξιόλογου πολιτιστικού προγράμματος για το έτος της εκδήλωσης «Λεμεσός 2017», παρεμβάλλοντας  δυναμικά τον πυλώνα «Πολιτισμός» και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της σύμπλευσης της πολιτισμικής στρατηγικής με την αναπτυξιακή στρατηγική της πόλης.

Η πόλη της Λεμεσού αναπτύσσεται, εξελίσσεται, αλλάζει. Η πόλη σχεδιάζει και κτίζει το μέλλον της με θεμέλια την ιστορία και τον πολιτισμό της σε μια περιοχή, που για χιλιετηρίδες αποτέλεσε φάρο στην περιοχή της Μεσογείου και ακρογωνιαίο λίθο της γηραιάς ηπείρου.

Η πάροδος των αιώνων δεν αλλοίωσε τη σημασία και τη σημαντικότητα της πόλης που σαν μικρή όαση στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, από τα βάθη της αρχαιότητας, στο μεσαίωνα και τις σταυροφορίες, στους δρόμους του μεταξιού και των αρωμάτων της Ανατολής, της βενετσιάνικης και γενοβέζικης εμπορικής ηγεμονίας μέχρι των ημερών μας, έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει μέχρι σήμερα, τον μικρό ίσως, μα σημαντικό φιλόξενό της ρόλο στο αμάλγαμα των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ευρώπης .

Με Όραμα τη  μεγιστοποίηση της ανθρώπινης ευημερίας και ποιότητας ζωής μέσα από μια ισορροπημένη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, η Λεμεσός οδεύει σε Μια Νέα Εποχή «με Πυξίδα τον Πολιτισμό».

Η απόκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θα προσφέρει  τη δυνατότητα και τη πρόκληση ταυτόχρονα,  στην πόλη και στην περιφέρεια να αναδείξει και να προβάλει τη μακρόχρονη  ιστορία και τον πολιτισμό της, τον πλούτο, την ποικιλομορφία και τα κοινά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών πολιτισμών, να προωθήσει  την πολιτιστική πολυμορφία και το διαπολιτισμικό διάλογο και να ‘δημιουργήσει’, με τον πολιτισμό ως καταλύτη και βασικό στοιχείο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις.

Μια πόλη δεν ορίζεται Πρωτεύουσα μόνο γι’ αυτό που είναι ή γι’ αυτά που κάνει.

Πάνω απ’ όλα παίρνει τον τίτλο για το πρόγραμμα των συγκεκριμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που σχεδιάζει να οργανώσει κατά τη διάρκεια του έτους της ανακήρυξής της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το οποίο πρέπει να είναι ένα ιδιαίτερο έτος. ‘Ένα πρόγραμμα με πολύ υψηλές απαιτήσεις καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ποιότητας που να είναι αντάξιο του εύρους και επιπέδου του θεσμού.

Η ποιότητα μιας υποψηφιότητας βασίζεται πάνω απ’ όλα στην καλύτερη δυνατή κατανόηση από όλους της ιδέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια του Δήμου για την προώθηση της υποψηφιότητας της Λεμεσού και την διεκδίκηση του τίτλου υπάρχει ανάγκη συστράτευσης όλων των πολιτών και ευρεία υποστήριξη και συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης και της περιοχής.

Μαζί με το γραφείο «Λεμεσός 2017» εγκαινιάζεται σήμερα και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της Λεμεσού και της ευρύτερης περιοχής με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων και την κατανόηση της ιδέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας.

Όλοι μαζί, για την πόλη μας, γιατί το αξίζει, ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ανήκει στην πόλη και τους πολίτες  της, όλοι μαζί γιατί το αξίζετε.


Ανδρέας Χρίστου
Δήμαρχος