logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΛΕΜΕΣΟΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πολιτιστικός περίπατος

 

Η παλιά Λεμεσός αποτελείται από διάφορες γειτονιές με σειρές σπιτιών σε συνεχή δόμηση, με κρυμμένους κήπους και μεγάλες, πετρόκτιστες αποθήκες, που χρησιμοποιούνταν για να φυλάγονται σταφύλια, κρασί, χαρούπια και φρούτα που εξάγονταν σε χώρες της Μέσης Ανατολής πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Με εξαίρεση μερικά αρχοντικά που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, η Λεμεσός δεν χαρακτηρίζεται από μεγαλόπρεπα μνημεία.  Είναι μια πόλη όπου η αρχιτεκτονική διαφορετικών περιόδων σμίγει με τις τοπικές βιοτεχνίες, σύγχρονες και παραδοσιακές, που εξυπηρετούν τις ντόπιες ανάγκες. 

Ο πολεοδομικός της ιστός, βασίζεται σε ένα σύμπλεγμα στενών, αλλά όχι πάντα ίσιων δρόμων, κάποιοι από τους οποίους είναι παράλληλοι με τη θάλασσα, ενώ άλλοι διακόπτονται από πεζόδρομους, ή κάποτε και από στεγασμένες στοές που ενώνουν τις διάφορες γειτονιές και προσφέρουν σκιά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

Μέσα από τα κτίρια και τη γενική δομή της πόλης, που καταστράφηκε επανειλημμένα κατά τον Μεσαίωνα, διαφαίνονται τουλάχιστον τέσσερις ιστορικές περίοδοι

  1. Η Βυζαντινή περίοδος (330 – 1191 μΧ) που περιορίζεται στα υπόγεια ερείπια του καθεδρικού ναού της Αγίας Αικατερίνης κάτω από το Τζαμί Κεπίρ.
  2. Η Λουζινιανή – Ενετική περίοδος (1192 – 1571) με το φρούριο της πόλης (του οποίου η σημερινή αρχιτεκτονική είναι νεότερη), κάποια λιγοστά απομεινάρια του τείχους της πόλης ενσωματωμένα σε νεότερα κτίρια και χαλάσματα του καθεδρικού ναού των Λατίνων (που επίσης βρίσκονται κάτω από τα θεμέλια του τζαμιού)
  3. Η Οθωμανική περίοδος (1571 – 1878) που χαρακτηρίζεται από τα κιόσκια στην οδό Αγκύρας, τα χαμάμ (λουτρά) και τα Οθωμανικά νεκροταφεία με τις περίκομψες ταφόπετρες
  4. Η αποικιοκρατική περίοδος (1878 – 1960) που εκφράζεται σε κυβερνητικά κτίρια, στις δυο στεγασμένες δημοτικές αγορές και στα Μεσογειακού τύπου αστικά σπίτια, που καθιερώθηκε ν’ αποκαλούνται «νεοκλασικά», έστω και αν ο όρος δεν είναι ορθός.

Οι πιο πάνω τέσσερις φάσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μορφής της σημερινής παραλιακής πόλης.  Μετά τα γεγονότα του 1974 που οδήγησαν στη διαίρεση του νησιού και την υποχρεωτική εγκατάσταση Τουρκοκυπρίων στο βόρειο μέρος του νησιού και Ελληνοκυπρίων στο νότιο μέρος, ακολούθησαν και άλλες μετατροπές στην πόλη.  Η παρουσία των Ελληνοκυπρίων που εγκαταστάθηκαν στη Λεμεσό συντέλεσε στη ραγδαία εμπορική ανάπτυξη κατά την δεκαετία του 1970 και 1980, ιδιαίτερα επί της παραλίας. 

Παρόλη την κοινωνική και πολιτική αναταραχή, η Λεμεσός διατήρησε το Μεσογειακό της χαρακτήρα, επηρεασμένη όμως και από άλλες κουλτούρες με τις οποίες είχε επαφή.
Ο προτεινόμενος περίπατος (που στην ακρίβεια συνδυάζει τρεις μικρότερους περίπατους) δια μέσου του ιστορικού κέντρου της πόλης, δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή να δει αντιπροσωπευτικά δείγματα των πιο πάνω ιστορικών περιόδων μέσα από το φακό της καθημερινότητας.

Ο περίπατος επικεντρώνεται κυρίως σε σημαντικά κτίρια και όχι στους βιοτέχνες / καλλιτέχνες της περιοχής που σημειώνονται πάνω στο χάρτη, διότι θεωρούμε ότι ο διαθέσιμος κωδικός πίνακας επιτρέπει στον καθένα, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του να οργανώνει περιπάτους προς τους παραδοσιακούς και άλλους βιοτέχνες.

 

 

 

 
epohi