logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις
Σχέδιο Πόλης

Μετά από επίπονες συστηματικές συνεδριάσεις στις οποίες μετείχαν εκτός από το Δήμαρχο Λεμεσού και την Πολεοδομία ,εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών ομάδων, συμπληρώθηκε τοΣχέδιο Περιοχής του Κέντρου Πόλης, το οποίο προδιαγράφει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Κάστρου.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης έχοντας υπόψη τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Πόλης, τους στόχους του Πενταετούς Προγράμματος του Δήμου, καθώς και τις εισηγήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων για κυκλοφοριακά θέματα προχώρησε στον προγραμματισμό και την εκτέλεση των πιο κατω.

Υδατόπυργος

Ο Υδατόπυργος είναι ένα ιστορικό σημείο της πόλης της Λεμεσού καθώς και της υπόλοιπης Κύπρου αφού είναι από τα λίγα μνημεία μηχανικής που διαθέτει η Κύπρος. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 κατά τη θητεία του τότε Δημάρχου Χριστόδουλου Χατζηπαύλου από τους Άγγλους εργολάβους Γουίλιαμσον - Πεγκελέι με υπεργολάβο τον Ι. Τσίρο και κόστισε ΛΚ 9.000.

Σκοπός του Υδατόπυργου ήταν η υδροδότηση της πόλης της Λεμεσού που μέχρι τότε γινόταν από τη δεξαμενή της Χαβούζας. Το ύψος και η χωρητικότητα του έργου το κατέστησε επαρκές για τη υδροδότηση ολόκληρης της πόλης μέχρι το 1947 οπότε και δημιουργήθηκε το υπόγειο σύστημα υδροδότησης. Από το 1947 το ιστορικό αυτό ντεπόζιτο είχε αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού σταπλαίσια της προσπάθειας αναβάθμισης του ιστορικούαυτού μνημείου της πόλης, αποφάσισαν την αποκατάστασητου Υδατόπυργου. Σ'αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν ανιδιοτελώς τεχνικοί ειδικοί επί του θέματος.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε μελέτη δυνατοτήτων γιαεξακρίβωση της αντοχής του Υδατόπυργου. Αφούδιαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής προκηρύχθηκανπροσφορές. Με την κατακύρωση των προσφορών καταρτίστηκε χρονοδιάγραμμα το οποίο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ακολουθήθηκε επακριβώς και ο Υδατόπυργος αποκαταστάθηκε και φωταγωγήθηκε. Εχει επίσης ληφθεί (πολιτική απόφαση για απαλλοτρίωση της γύρω περιοχής, η οποία τροχοδρομείται προς υλοποίηση με στόχο την ανάπτυξη της γύρω περιοχής σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το όλο έργο κόστισε περίπου 80.000 λίρες από τις οποίες τις 60.000 ΛΚ προσέφερε η Τράπεζα Κύπρου μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής προσφοράς της.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για την φωταγώγηση τουΥδατόπυργου στην οποία παρευρέθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας και η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Πλατεία Ηρώων

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Δήμου Λεμεσού θεωρείται η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων, στην περιοχή που παλαιότερα ήταν γνωστή ως <<Κκεσογλούδκια>>Η Πλατεία Ηρώων δημιουργήθηκε αρχικά το 1910 ενώ το <<Μνημείο Ηρώων>>που στολίζει το κεντρικό της σημείο καθώς και τα τέσσερα περίπτερα της πλατείας αποπερατώθηκαν το 1947 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμαρχου Πλουτή Σέρβα με Αρχιτέκτονα το Χαρ.Δίκαιο.Το κόστος του έργου ανήλθε στις ΛΚ4.000, ποσό το οποίο εξασφαλίστηκε από δάνεια.

Το μνημείο των Ηρώων αφιερώθηκε σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και της Ελλάδας και στην αντίσταση των λαών ενάντια στην τυραννία.

Η Πλατεία Ηρώων ανέκαθεν αποτελούσε στολίδι για την πόλη της Λεμεσού αφού εκτός από το μνημείο, διέθετε και χώρους ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού(το θέατρο Ριάλτο βρίσκεται στα πέριξ της πλατείας).

Επιπρόσθετα η πλατεία φωτίζεται από αξιόλογους ενετικούς φανούς σπάνιους για τα κυπριακά δεδομένα.

Όπως είναι γνωστό, η Πλατεία Ηρώων τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί για μια σειρά λόγους όπως και η γύρω περιοχή. Γι'αυτό μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με βάση το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου, άρχισαν έργα ανάπτυξης και ανάπλασης τα οποία αποπερατώθηκαν τον Απρίλη του 1999 μετά από εργασίες τεσσάρων (4) μηνών.

Οι εργασίες που έγιναν, επιγραμματικά είναι:

 • Αλλαγή πλακόστρωτου
 • Καθαρισμός του μνημείου με νεροβολή και συντήρηση της λιθοδομής της στήλης των Ηρώων
 • Φωτισμός του μνημείου
 • Δενδροφύτευση του χώρου με παραδοσιακά δένδρα(π.χ.μαστιχιά και λεβάντα)σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών και τις Περιβαλλοντικές Ομάδες
 • Διάτρηση για τη διευκόλυνση της συντήρησης του πρασίνου
 • Διαμόρφωση υπογείου χώρου κάτω από το μνημείο έτσι ώστε να υπάρχουν τουαλέτες και αποθηκευτικός χώρος .Επιπρόσθετα ,έγινε ανάλογη προσαρμογή του χώρου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις
 • Σύνδεση με το αποχετευτικό σύστημα
 • Σε συνεργασία με τα γύρω υποστατικά τα οποία έχουν μοιραστεί τον περίγυρο της πλατείας έχει γίνει επίπλωση του χώρου με καρέκλες, ομπρέλες και τραπεζάκια βάσει των προδιαγραφών που έχει θέσει ο Δήμος, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ομοιογένεια
 • Συντήρηση και αναβάθμιση των περιπτέρων
 • Πεζοδρόμηση των οδών Βασιλείου Μακεδόνος και Ελένης Παλαιολογίνας από την οδόΑνδρέα Δρουσιώτη μέχρι την οδό Παύλου Μελά
 • Εκπόνηση σχεδίων ,σε συνεργασία με Tο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και με κρατική επιχορήγηση για τη δημιουργία μικρής πλατείας με χώρο πρασίνου σε παρακείμενο χώρο
 • Ενίσχυση του οδικού φωτισμού της περιοχής
 
Εμπορικό Κέντρο Δήμου Λεμεσού στην οδό Φραγκλίνου Ρούσβελτ

Το εμπορικό κέντρο του Δήμου Λεμεσού ,στο σταυροδρόμι των Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ και Δημοκρατίας είναι ένα από τα μεγάλα έργα του Δήμου Λεμεσού. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα βρίσκεται σε προνομιούχα θέση, πολύ κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου και με εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.Το συγκρότημα σχεδιάστηκε με σκοπό να στεγάσει επιχειρήσεις και κρατικούς οργανισμούς και να δημιουργήσει ένα νέο πυρήνα εμπορικής δραστηριότητας.

Οι εργασίες στο συγκεκριμένο έργο άρχισαν το Σεπτέμβρη του 1996 και βρίσκονται στο τελικό στάδιο με αναμενομένη ημερομηνία παράδοσης στο Δήμο τον Απρίλιο του 2000.

Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα το οποίο αποτελείται από πέντε (5) ανεξάρτητα πολυτελή κτίρια που περιλαμβάνουν καταστήματα (τα περισσότερα από αυτά είναι διαμπερή με πρόνοιες για δημιουργία ενιαίου χώρου στην ένωση δύο η και περισσοτέρων από αυτά), γραφεία (με απεριόριστες δυνατότητες για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και διαφοροποίηση του εσωτερικού διαχωρισμού), εστιατόριο ,δύο αίθουσες προβολής /κινηματογράφου, υπόγειο χώρο στάθμευσης και άλλους βοηθητικούς χώρους. Επιπρόσθετα, στους δημόσιους εξωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται πλατεία (με χώρο για υπαίθριες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις), τοπιοτεχνημένος χώρος πρασίνου και συστήματα στοών πάνω από τις οποίες είναι τα καταστήματα και το εστιατόριο.

Ένα βασικό προσόν/όρος για το σχεδιασμό του συγκροτήματος ήταν οι αυστηρές κατασκευαστικές και τεχνολογικές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις εφαρμογές εξοικονόμησης ενεργείας και στη δημιουργία άνετων, εύχρηστων και λειτουργικών χώρων.

Το κτιριακό αυτό συγκρότημα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του, ανήκει στη δημοτική αρχή, βρίσκεται κάτω απο τη διαχείρηση του Δήμου Λεμεσού και η δαπάνη κατασκευής του βαραίνει εξ'ολοκλήρου το Δήμο.

Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για στέγαση των γραφείων του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού Αμαθούντας, τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Κοινωνική Μέριμνα), του Κτηματολογίου, του  Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Δημοτική Αγορά

Η Δημοτική Αγορά της Λεμεσού είναι μια από τις παραδοσιακές και πολυσύχναστες περιοχές της παλιάς πόλης. Με το πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί μεγάλη φθορά η οποία κατέστησε τις παλιές κατασκευές ακατάλληλες μέχρι και ανθυγιεινές. Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει παρθεί απόφαση να αρχίσει η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του χώρου και των κτιρίων της Αγοράς.

Μετά το σχεδιασμό του έργου και την προκήρυξη δήλωσης ενδιαφέροντος για ανάπλαση και αναβάθμιση του χώρου καθώς και την αξιολόγηση των εν λόγω δηλώσεων ενδιαφέροντος, έχει κατακυρωθεί προσφορά για τη μελέτη. Το έργο έχει χωριστεί σε δύο κατασκευαστικές φάσεις:

Α' Φάση

Σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής αίθουσας ,που θα παραμείνει ως παντοπωλείο. Αυτό περιλαμβάνει ενισχύσεις της παρούσης κατασκευής, αναπροσαρμογές χώρων,συντήρηση εξωτερικού χώρου και νέες ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Β' Φάση

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πολιτιστικής αίθουσας ,μουσικής σκηνής, καφενείου, μαγειρείων και γραφείου παροχής πολιτιστικών πληροφοριών.

Έχει ήδη δοθεί εντολή στους μελετητές για την αναδιαμόρφωση του νοτιο-ανατολικού μέρους της παλιάς αγοράς για να φιλοξενήσει τη Στέγη Νεολαίας. Ο χώρος αυτός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως καφετέρια, αίθουσα διαλέξεων και μπουάτ.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν πριν το τέλος του 2000.

Β' Δημοτική Αγορά (Μικρό Παντοπωλείο)

Η Β' Δημοτική Αγορά είναι μια περιοχή στην παλιά Λεμεσό η οποία τα τελευταία χρόνια είχε μείνει αναξιοποίητη Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε συνεργασία, σε εθελοντική βάση, με το Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου έχει προγραμματιστεί η ανάπλαση του χώρου και η λειτουργία του ως δεύτερου παντοπωλείου, με στόχο την προβολή παραδοσιακών προιόντων και επαγγελμάτων.

Μετά την την ολοκλήρωση του σχεδίου και την εξεύρεση της χρηματοδότησης, τα αναπτυξιακά έργα άρχισαν πανηγυρικά με καθαρισμό και εξωραισμό της περιοχής στις 18 Σεπτεμβρίου 1999. Το έργο, που περιλαμβάνει την επιδιόρθωση του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του κτιρίου της Αγοράς σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας, αναμένεται να αποπερατωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2000.

Διάφορα άλλα αναπτυξιακά έργα

1)ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τα τελευταία 3 χρόνια ο Δήμος Λεμεσού έχει συντηρήσει τα ακόλουθα υποστατικά:

 1. Βιβλιοθήκη
 2. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Αγίου Ιωάννη
 3. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Αγίου Νικολάου
 4. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Αντώνη & Ινώς Χατζηπαύλου
 5. Μουσείο Λαικής Τέχνης
 6. Δημοτικό Οδειο
 7. Ολα τα δημοτικά αποχωρητήρια
 8. Ετοιμόρροπο κτίριο στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους
 9. Δημοτικό Μέγαρο

2)ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του ΣΑΛΑ τα ακόλουθα δημοτικά υποστατικά και κτήματα:

 1. Ζωολογικός Κήπος
 2. Δημοτικός Κήπος
 3. Α' Δημοτική Αγορά
 4. Δημοτικό Ωδείο
 5. Δημοτική Βιβλιοθήκη
 6. Μουσείο Λαικής Τέχνης
 7. Δημοτική Πινακοθήκη
 8. Δημοτικό Μέγαρο
 9. Γραφεία Οικονομικού Τμήματος
 10. Ολα τα δημοτικά αποχωρητήρια

3)ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΕΤΩΝ

Ο Δήμος Λεμεσού έχει κατασκευάσει οχετούς συνολικού μήκους 890 μέτρων οι οποίοι καλύπτουν τις οδούς -

Ηνιόχου,Ιανού,Μενεξέδων,Κερκύρας,Φαναρίου,Αγίου Ανδρονίκου(Β'Τεχνική), Μαρκόνι και Φίλιου Ζανέτου.

4)ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ

Βάσει του Πενταετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος του Δήμου Λεμεσού έχουν αρχίσει τα σχέδια αξιολόγησης, εξωραισμού και αξιοποίησης των πλατειών και πάρκων της Λεμεσού. Αρχικά έχει γίνει καταγραφή όλων των πλατειών και πάρκων του Δήμου που ξεπερνούν τις 300 και έχουν ήδη ζητηθεί προσφορές από ιδιώτες μελετητές για τον εξωραισμό αρκετών από αυτά. Οι προσφορές βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Επιπρόσθετα έχουν γίνει περιτοιχίσματα στις ακόλουθες δημοτικές πλατείες:

οδός Κασσάνδρου, οδός Λοχαγού Καποτά, οδός Δημητρίου Ψαθά, οδός Ιάνχου, οδός Αντιόχου, οδός Σοφίας Βέμπο.

Οργανώσεις, σωματεία και ιδιώτες έχουν αναλάβει την υιοθεσία πάρκων, με προτροπή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

5)ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κατά τα τελευταία τρία (3) χρόνια έχουν συντηρηθεί 55 κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή Αγίου Νικολάου, οδό Πάφου και Γκαίτε. Στόχος είναι η εξεύρεση οικονομικών πόρων, για πλήρη αναδόμηση τους και ενδεχομένη επέκταση του θεσμού σε νέα βάση.

6)ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Λεμεσού έχει προχωρήσει στην κατασκευή η μετατροπή των ακόλουθων κτισμάτων και κτιρίων:

 1. Μετατροπές γραφείων Οικονομικού Τμήματος
 2. Κατασκευή αποχωρητηρίων στην επίχωση
 3. Κατασκευή αποχωρητηρίων στο χώρο στάθμευσης αστικών λεωφορείων
 4. Στηρίξεις γλυπτών στην επίχωση
 5. Έχουν συντηρηθεί 2.33χιλιόμετρα πεζοδρομίων
 6. Έχουν τοποθετηθεί 177 παρκόμετρα από τα οποία τα 146 είναι διπλά και έχουν τοποθετηθεί 13 μηχανές χώρων στάθμευσης
 7. Κατασκευή υποστέγων για τα σκυβαλοφόρα οηήματα στο χώρο της Αγοράς Χονδρικής Πώλησης
 8. Ανέγερση εργοστασίου επιπλοποιίας
 9. Μετακίνηση του Δημοτικού Γκαράζ και Τμήματος Ταπελλογραφίας από το κέντρο της πόλης στο χώρο της Αγοράς Χονδρικής Πώλησης

7)ΠΑΛΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ /ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ

Ο Δήμος Λεμεσού υιοθετεί και εφαρμόζει στην πράξη, πολιτική διατήρησης και όχι κατεδάφισης. Το έχει αποδείξει έμπρακτα με την αποπεράτωση των εργασιών του Σχεδίου Περιοχής, με τις αναπαλαιώσεις κτιρίων, πλατειών και μνημείων που έγιναν ήδη, όπως π.χ. το παντοπωλείο, το κτίριο στέγασης μουσείου θεάτρου, το μικρό παντοπωλείο, τον Υδατόπυργο, την Πλατεία Ηρώων, το γεφύρι 4 φαναριών κ.λ.π.

Πιστεύουμε ότι το ιστορικό εμπορικό μας κέντρο, η ανεπανάληπτη ταυτότητα της Λεμεσού (διασταύρωση όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την Κύπρο), που εκφράζεται στα μοναδικά κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί τον ανεκτίμητο πλούτο της πόλης μας που αναμένει χρόνια τώρα την σωστή αξιοποίηση, για την οποία αρχίσαμε να εργαζόμαστε .

Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος έθεσε ως πρώτο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Πολεοδομικό Συμβούλιο, την κήρυξη της Περιοχής του Κάστρου σε πολεοδομικό έργο, θέμα που συζητείται προς υλοποίηση στις ανάλογες Επιτροπές του Δήμου.

Κατόπιν πιέσεων από το Δήμο Λεμεσού, έχουν εγκριθεί(σχεδόν εξ'ολοκλήρου τα νέα κίνητρα για τα διατηρητέα.

Παράλληλα έχουν ενθαρρυνθεί ιδιοκτήτες διατηρητέων για να αποκαταστήσουν τα υποστατικά τους γι'αυτό παρατηρείται σήμερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρχισε η καταγραφή όλων των διατηρητέων και των Τουρκοκυπριακών περιουσίων της περιοχής και γίνονται διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς για παραχώρηση σημαντικών κτιρίων της περιοχής στο Δήμο με στόχο την αξιοποίησή τους.

Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες πεζοδρόμησης και της δυτικής πλευράς της οδού Αγ. Ανδρέου και της Περιοχής του Κάστρου αφού προηγηθούν έργα υποδομής χώρου στάθμευσης και κυκλοφοριακής ρύθμισης. Γίνονται επίσης σκέψεις όπως και άλλοι δρόμοι όπως η Σαριπόλου, Ανεξαρτησίας και άλλοι αναβαθμιστούν με πλατιά πεζοδρόμια και σημεία αναφοράς και ξεκούρασης για τους πεζούς.

8)ΑΚΤΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ,ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών έχουν τεθεί από την Πολεοδομία οι προκαταρκτικές ιδέες σε σχέση με τα σχέδια της περιοχής της Ακτής Ολυμπίων. Eχει προγραμματιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2000 η δημιουργία του παραλιακού δρόμου και πεζοδρομίου από την Ακτή Ολυμπίων μέχρι το ξενοδοχείο Holiday Inn και έχει ήδη ζητηθεί δάνειο 1,5 εκ. για χρηματοδότηση του έργου. Eχει δε ζητηθεί η εξεύρεση χώρων στάθμευσης και η μείωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του παραλιακού δρόμου ώστε να μην επηρεαστεί η μοναδική μας πλαζ.

9)ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΩΝ 4 ΦΑΝΑΡΙΩΝ

Ο Δήμος Λεμεσού θέλοντας να αναδείξει ακόμα ένα σημείο αναφοράς της πόλης μας συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του και το ιστορικό Γεφύρι των 4 Φαναριών. Η κατασκευή του ανάγεται στο έτος 1901 και θεωρείται μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Κύπρο εάν ληφθεί υπόψην η τεχνολογία και τα μέσα της εποχής εκείνης

Με δημόσια πρόσκληση του Δήμου προς τα οργανωμένα σύνολα της Λεμεσού ,το Δικηγορικό Γραφείο <<Χρύση Δηνητριάδη και Σία>> με την ευκαιρία των 50 χρόνων του, ανέλαβε τα έξοδα συντήρησης και βαψίματος ολόκληρου του γεφυριού στα πλαίσια της εκστρατείας καθαριότητας.

10)ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ο Δημόσιος Κήπος της Λεμεσού είναι το μεγαλύτερο και το πιο αξιόλογο πάρκο μέσα στην πόλη. Σε αυτό βρίσκεται ο μοναδικός Ζωολογικός Κήπος της Κύπρου, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό πόλο έλξης επισκεπτών. Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ολοκληρωθεί μελέτη για αξιοποίηση και ανάπλαση του Ζωολογικού Κήπου και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έργα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ο εμπλουτισμός του Κήπου με ζώα, βελτίωση των κλουβιών και αναβάθμιση του χώρου. Μέσα στο Δημόσιο Κήπο έχουν τοποθετηθεί νέα παγκάκια και έχουν προστεθεί καινούρια παιγνίδια με την ευγενή προσφορά της Εταιρεία ΗSH. Εγινε αναβάθμιση του περιπτέρου και εγκαταστάθηκε μόνιμη ηλεκτρική εγκατάσταση για τη Γιορτή του Κρασιού. Τροχιοδρομείται επίσης η αναβάθμιση και ανακατασκευή του Κηποθεάτρου, ενός από τα ομορφότερα υπαίθρια θέατρα της Κύπρου.

11)ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Ένα ακόμα σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Δήμου Λεμεσού, που έχει ήδη αποπερατωθεί, είναι η ιστορική μεγάλη αποβάθρα παρά το παλιό λιμάνι.

Ο Δήμος έχει επίσης προχωρήσει στη βελτίωση και ανακατασκευή του χερσαίου χώρου και τη σύνδεση της αποβάθρας με τον πεζόδρομο της επίχωσης. Επιπλέον έχει εγκατασταθεί άπλετος φωτισμός με τη χρησιμοποίηση - μετά από εκτεταμένη συντήρηση - των παλιών μεταλλικών φανοστατών.

12)ΕΠΙΧΩΣΗ

Αρκετές αλλαγές έχουν γίνει και στην παραλιακή επίχωση σε μια εκστρατεία καλλωπισμού του χώρου και με γνώμονα την άνετη και ευχάριστη χρησιμοποίηση της από τον πολίτη. Εχει γίνει εγκατάσταση γλυπτών και άλλων έργων τέχνης και συντριβανιών, τα οποία έχουν φωταγωγηθεί. Επιπρόσθετα έχουν κατασκευαστεί δημόσια αποχωρητήρια. Ηδη τροχιοδρομείται η περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής με τοποθέτηση επιπρόσθετου φωτισμού και καθισμάτων,

13)ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Τα τελευταία τρία (3) χρόνια έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύι ύψους ΛΚ 200.000 για τον ευπρεπισμό της τουρκοκυπριακής συνοικίας στο κέντρο της πόλης και έχουν ήδη αρχίσει δενδροφυτεύσεις, οδικές βελτιώσεις, συντήρηση οδών και οχετών, μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

epohi