logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Κυκλοφοριακά έργα

Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της διευκόλυνσης της διακίνησης των πολιτών, ο Δήμος Λεμεσού έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των πιο κάτω έργων.

Φώτα τροχαίας

'Εχουν τοποθετηθεί φώτα τροχαίας στις ακόλουθες διασταυρώσεις:

  1. Φραγκλίνου Ρούσβελτ / Σερίφου στο Ζακάκι
  2. Διάβαση πεζών (PELICAN) επί της λεωφόρου Μακεδονίας (πάροδος οδού Ιθώμης)
  3. Οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου με λεωφόρο Μακεδονίας
  4. Οδός Αγίας Φυλάξεως με οδό Πέτρου Τσίρου
  5. Λεωφόρος Μακεδονίας με οδό Πέτρου Τσίρου
  6. Λεωφόρος Μακεδονίας με οδό Αγίας Φυλάξεως
  7. Λεωφόρος Μακεδονίας με οδό Κωστή Παλαμά

Επιπλέον ο Δήμος προβαίνει σε επιδιορθώσεις και συντηρήσεις όλων των φώτων τροχαίας, αλλά και διαβάσεων πεζών, όχι μόνο εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου, αλλά και στις γύρω περιοχές, μετά από σχετική συμφωνία με τους γειτονικούς Δήμους.

Ρύθμιση τροχαίας

Υπεύθυνη για τις ρυθμίσεις τροχαίας είναι η Υπηρεσία. Τροχονόμων του Δήμου Λεμεσού.  Η υπηρεσία αυτή είναι υπεύθυνη για τις παραβάσεις τροχαίας, για τη ρύθμιση της τροχαίας κίνησης και την εξασφάλιση άνετης και ασφαλούς
κυκλοφορίας.

Η υπηρεσία αποτελείτο καταρχήν από Τροχονόμους υπόλογους στο Δήμο Λεμεσού.  Λόγω του ότι η υπηρεσία ήταν ολιγομελής και ανεπαρκής σε σχέση με τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προέκυπταν, ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε να αναβαθμίσει την  υπηρεσία με την ένταξη στην αστυνομική δύναμη Λεμεσού (Τμήμα Τροχαίας)  πέντε (5) Τροχονόμων με την ιδιότητα του Ειδικού Αστυφύλακα.

Επιπρόσθετα έχει τροχοδρομηθεί η διαδικασία παροχής απογευματινής και νυκτερινής υπηρεσίας Τροχονόμων στο Δήμο Λεμεσού.

Οδικά έργα        Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει συνοπτικά βελτιώσεις, επιδιορθώσεις και συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο -

                                                                                            Δρόμοι (σε χιλ)    

                        Επίστρωση δρόμων -

                        Τουρκοκυπριακή συνοικία

                        'Εχουν επιστρωθεί με προανάμικτο ασφαλτικό τάπητα (πρέμιξ) στην Τουρκοκυπριακή συνοικία σαράντα οκτώ (48) δρόμοι και έχουν γίνει έργα οχετών ομβρίων υδάτων, καθώς και σύστημα αποχέτευσης λυμάτων.

                        Λεωφόρος Μακεδονίας

                      'Εχει ήδη αποπερατωθεί η λεωφόρος Μακεδονίας, η οποία διανύει σχεδόν όλο τα πλάτος της πόλης της Λεμεσού.  Η λεωφόρος αυτή, που σκοπό έχει την απάμβλυνση του φόρτου της λεωφόρου Μακαρίου Γ' είναι τετραπλής κυκλοφορίας και διαθέτει σύγχρονο οδικό φωτισμό, χώρο στάθμευσης λεωφορείων, φώτα τροχαίας, αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων και διαχωριστικές νησίδες.

                    Αλλαγή συστήματος όδευσης - οδός Αθηνών

Με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, έχει κατασκευαστεί και δοθεί σε χρήση ο κόμβος της οδού Αθηνών.

                    Οδός Θέκλας Λυσιώτη

                    'Εχουν τοποθετηθεί ράμπες στη συγκεκριμένη οδό ως μέτρο κυκλοφοριακής ύφεσης.

                    Κόμβος Λινόπετρας

                    'Εχει γίνει αναμόρφωση του κυκλοφοριακού κόμβου της Λινόπετρας με αλλαγή φώτων τροχαίας και γενικά κυκλοφοριακής ρύθμισης.

                    Ανακατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου παρακαμπτηρίου

                    Μετά από άσκηση πιέσεων προς τους κυβερνητικούς και άλλλους αρμόδιους φορείς, ο Δήμος Λεμεσού έχει εξασφαλίσει υπόσχεση ότι μέχρι το 2001 θα αρχίσουν τα έργα ανατακασκευής των τεσσάρων (4) κυκλοφοριακών κόμβων στον παρακαμπτήριο από τη Μέσα Γειτονιά μέχρι τα Κάτω Πολεμίδια.

Χώροι στάθμευσης

            Η πόλη της Λεμεσού αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα σε θέματα χώρου  στάθμευσης, ειδικά στο εμπορικό κέντρο της πόλης.  Για την επίλυση του προβλήματος έχουν εγκατασταθεί παρκόμετρα στην οδό Γλάδστωνος, αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχει συμπεριληφθεί η δημιουργία χώρων στάθμευσης στο σχέδιο του παραλιακού δρόμου και έχουν δημιουργηθεί δύο (2) μεγάλοι χώροι στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, καθώς και άλλοι μικρότεροι.

                        Λήφθηκε η πολιτική απόφαση ώστε για όλα τα σημαντικά πολεοδομικά έργα να προβλέπονται ικανοποιητικοί χώροι
στάθμευσης.

                        1.    Χώρος στάθμευσης Εναερίου

                        Η μεγάλη έκταση γηςέναντι του Εναέριου δίπλα από τη λεωφόρο Μακαρίου Γ' έχει διαμορφωθεί προσωρινά σε χώρο στάθμευσης. Ο χώρος έχει ασφαλτοστρωθεί, σηματοδοτηθεί και ελέγχεται από σύστημα μηχανών αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων στάθμευσης.

                        Παρόμοια συστήματα μηχανών έχουν τοποθετηθεί και σε άλλους χώρους, όπως στην παλιά Δημοτική Αγορά, στους τρεις (3) χώρους της επίχωσης και στην Σ. Αραούζου (παλιά αστυνομία).

                        2.    Πολυόροφος χώρος στάθμευσης της οδού Σαλαμίνος

                        Ο πολυόροφος χώρος στάθμευσης της οδού Σαλαμίνος είναι ακόμη ένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που ολοκληρώθηκε αυτή την τριετία.  Το έργο έγινε με βάση το Τοπικό Σχέδιο για απάμβλυνση του προβλήματος στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.  Οι κατασκευαστικές εργασίες του πολυόροφου χώρου στάθμευσης άρχισαν τον Οκτώβρη του 1998 και ολοκληρώθηκαν στα μέσα του Δεκέμβρη του 1999.

                        Ο πολυόροφος χώρος στάθμευσης αποτελείται από 4 ορόφους και 331 χώρους στάθμευσης και διαθέτει πλήρως μηχανογραφημένο σύστημα.  Επιπρόσθετα το κτίριο διαθέτει πλυντήριο αυτοκινήτων και καταστήματα προς ενοικίαση (5 στην οδό Βασιλέως Μακεδόνος και 8 στην οδό Σαλαμίνος) και μια καφετέρια.

                        Τα έξοδα για την ανέγερση του κτιρίου αυτού έχει αναλάβει εξ'  ολοκήρου η κατασκευάστρια Εταιρεία Vert et Blanc, η οποία θα έχει και τη διαχείριση του χώρου για τα επόμενα δέκα επτά (17) χρόνια, μετά την πάροδο των οποίων θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου (συμβόλαιο ανέγερση - διαχείριση - μεταφορά Β.Ο.Τ).

 

 

epohi