logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ο Δήμος Λεμεσού έχει ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία τρία (3) χρόνια για την αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας της Λεμεσού, ώστε η Λεμεσός να καταστεί και πάλι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου δόθηκε δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην Πολιτιστική Επιτροπή σε δύο (2) άτομα που ανήκουν στο Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού.

Τα τελευταία τρία (3) χρόνια η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λεμεσού έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες δραστηριότητες -

Πολιτστικές Στέγες

Αρχείο Σόλωνα Μιχαηλίδη

Στο πίσω μέρος του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου βρίσκεται υπό κατασκευή οίκημα, το οποίο προορίζεται να στεγάσει το κληροδότημα του Σόλωνα Μιχαηλίδη.  Αναμένεται ότι εντός του 2000 θα έχει συμπληρωθεί η ταξινόμηση και εγκατάσταση του αρχείου Σόλωνα Μιχαηλίδη.

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Σε συνεργασία με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στη δημιουργία του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου του οποίου πυρήνας είναι το κληροδότημα Νίκου Νικολαϊδη προς το Δήμο Λεμεσού.  Σε αυτό προστέθηκαν τα αρχεία του ΘΟΚ και των Ελευθέρων Θεάτρων της Κύπρου.  Πρόσφατα έχει εξευρεθεί χώρος στέγασης του Μουσείου που είναι το νεοκλασικό κτίριο Παυλίδη και έχει ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο η εκπόνηση των σχεδίων για αναπαλαίωση του κτιρίου.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Ο Δήμος επιδιώκει το συνεχή εμπλουτισμό του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης με καινούρια εκθέματα, ώστε να παρουσιάζεται μια αντιπροσωπευτική εικόνα δειγμάτων της λαϊκής τέχνης και παράδοσης του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα.  Το Μουσείο πρόκειται να επεκταθεί και στον επάνω όροφο, όπου προσωρινά στεγάζεται το Θεταρικό Μουσείο Κύπρου.

Πανεπιστήμιο - Σχολές Ανωτάτου Επιπέδου

Ο Δήμος Λεμεσού προχωρεί με οργανωμένα βήματα και συντονισμένες έντονες παραστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνει πραγματικότητα η ίδρυση δεύτερου πανεπιστημίου ή πανεπιστημιακών σχολών με έδρα την πόλη μας.  Παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες του για διεκδίκηση του μεριδίου που του ανήκει στη δημιουργία νέων Σχολών Ανωτάτου Επιπέδου όπως το Ωδείο.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Γιορτή του Κρασιού

Ο Δήμος Λεμεσού έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία τρία (3) χρόνια, με στόχο την αναβάθμιση της Γιορτής του Κρασιού, μιας από τις μεγαλύτερες λαϊκές γιορτές της Κύπρου με παγκόσμια εμβέλεια.

Συγκεκριμένα:

(α) 'Εχει καθιερώσει διονυσιακή πομπή κατά τη διάρκεια της έναρξης της γιορτής
(β) 'Εχει ενισχύσει το φωτισμό του Δημοσίου Κήπου με μόνιμη ηλεκτρική εγκατάσταση
(γ) 'Εχει καθιερώσει πρότυπα για τα κιόσκια και τον εμπλουτισμό των θεατρικών παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων
(δ) 'Εχει επίσης αναδιαμορφώσει τα καλλιτεχνικά σχήματα και τη διακόσμηση του χώρου έτσι ώστε να συνάδουν περισσότερο με το θέμα της γιορτής

Καρναβάλι

Είναι η εκδήλωση με τη μεγαλύτερη παγκύπρια εμβέλεια, η οποία είναι ταυτισμένη με την πόλη της Λεμεσού.  Με στόχο την ενίσχυση του λαϊκού και πανηγυρικού του χαρακτήρα, το καρναβάλι έχει δεχθεί σημαντικές καινοτομίες τα τελευταία τρία (3) χρόνια.

Συγκεκριμένα:

(α) Στην προσπάθεια μεταφοράς του Καρναβαλιού στο κέντρο της πόλης, η παιδική καρναβαλίστικη παρέλαση μεταφέρθηκε από το Τσίρειο Στάδιο στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού (επίχωση)
(β) Επιτεύχθηκε η οργάνωση μιας τουλάχιστον εκδήλωσης κάθε μέρα, σε διάφορες πλατείες ή και άλλους χώρους του κέντρου της πόλης, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση κατά την οποία έχει υιοθετηθεί ενιαία μουσική
(γ) Παράλληλα έχει ενθαρρυνθεί και επιτευχθεί η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ομάδων μασκαρεμένων πεζών
(δ) Επιπρόσθετα έχει θεσμοθετηθεί ο μεγάλος χορός της Τρίτης.  Ο χορός αυτός οργανώνεται στο χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου, όπου πραγματοποιείται μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή με μουσική, χορό και πυροτεχνήματα.  'Εγινε προσπάθεια τέτοιες εκδηλώσεις να αυξηθούν, με αποτέλεσμα τη διοργάνωση δεύτερου υπαίθριου χορού στην Πλατεία Ηρώων.

Κατακλυσμός

Ο Δήμος Λεμεσού έχει προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού σε σχέση με τη γιορτή του Κατακλυσμού, στοχεύοντας στην αναβάθμιση και την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που συμπεριλαμβάνει. Μελετάται επίσης η μεταφορά της γιορτής στη δυτική πλευρά της επίχωσης μετά τη συμπλήρωση των εργασιών στη μεγάλη αποβάθρα.

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Ο Δήμος κατέβαλε προσπάθειες αναβάθμισης των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με στόχο την προσφορά εναλλακτικών εκδηλώσεων σε σχέση με αυτές που προσφέρουν οι ιδιωτικοί φορείς.  Διοργανώθηκαν πολλές θεματικές ενότητες εκδηλώσεων με στόχο την προώθηση και προβολή της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.  Οριοθετήθηκε έτσι μια καινούρια ταυτότητα στις εκδηλώσεις αυτές οι οποίες διοργανώνονται σε πολλά σημεία του κέντρου της πόλης, πχ Μεσαιωνικό Κάστρο, Δημοτικό Κηποθεάτρο, Δημοτική Πινακοθήκη, παραλιακή επίχωση κλπ

Πάρκο Γλυπτικής

Ως αποτέλεσμα του Συμποσίου Γλυπτικής που διοργανώθηκε στην παραλιακή επίχωση και τη μόνιμη εγκατάσταση των έργων τέχνης, σήμερα ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε πάρκο γλυπτικής, καθιστώντας έτσι τα έργα τέχνης μέρος της ζωής του δημότη.  Στα πλαίσια αυτά το καλοκαίρι του 1999 πραγματοποιήθηκαν καλοκαιρινές εκδηλώσεις γύρω από το θεματικό άξονα "Αδελφές Πόλεις", με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων από διδυμοποιημένες πόλεις με τη Λεμεσό.  Παράλληλα πραγματο- ποιήθηκε το Συμπόσιο Γλυπτικής που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση της πόλης μας.  Στο συμπόσιο αυτό με θέμα Αδελφές Πόλεις, συμμετείχαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τις αδελφές πόλεις της Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων Ζακύνθου, καθώς και από την Κύπρο.

Φιλαρμονική Δήμου Λεμεσού

'Ενα ακόμα σημαντικό γεγονός για την πόλη μας αποτελεί η επανασύσταση της Φιλαρμονικής Λεμεσού.  Η Φιλαρμονική Λεμεσού αποτελείται από μουσικούς όλων των ηλικιών και συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Λεμεσού.  Στόχος είναι η επανάκτηση της χαμένης αίγλης, της πρωτιάς που είχαμε στον τομέα αυτό.

Δημοτικό Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο αποτελεί μουσική σχολή υψηλού επιπέδου και φυτώριο νέων καλλιτεχνών στον τόπο μας, ιδιαίτερα στον τομέα της διδασκαλίας εγχόρδων οργάνων.  Ο Δήμος Λεμεσού έχει ως στόχο τη συνεχή αναβάθμιση του με απώτερο σκοπό να το καταστήσει σχολή ανωτάτου επιπέδου και καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της μορφωτικής και πολιτιστικής προσφοράς του Δήμου.  Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πλήρης μηχανογράφηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με αξιόλογες εκδόσεις.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εμπλουτισμό του αξιόλογου Κυπρολογικού Τμήματος που διαθέτει.

Διαλέξεις και εκδηλώσεις

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου με το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων της Λεμεσού, έχουν οργανωθεί διάφορες διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου όπως:

  1. Σειρά διαλέξεων "Φυσιογνωμίες της πνευματικής και καλλιτεχνικής Λεμεσού" - Ο Δήμος Λεμεσού εγκαινίασε τη σειρά των διαλέξεων αυτών, που δίνονται κάθε μήνα, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με το αξιόλογο έργο που άφησαν πίσω τους σημαντικές προσωπικότητες της πόλης στον τομέα των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα.

  2. Σειρά διαλέξεων "Σύγχρονοι δημιουργοί της πόλης μας" - Μέσα στα πλαίσια των στόχων του Δήμου Λεμεσού για παρουσίαση της καινούριας, αλλά και της αναδρομικής καλλιτεχνικής και συγγραφικής παραγωγής σύγχρονων δημιουργών της πόλης μας, ο Δήμος εγκαινίασε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο "Σύγχρονοι δημιουργοί της πόλης μας".

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες:

  • Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον καραγκιοζοπαίκτη Ευγένιο Σπαθάρη (Μάρτης 1997)

  • Αφιέρωμα στον εθνικό ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα (80) χρόνων από το θάνατο του (Ιούλιος 1997)

  • Εκδήλωση με γενικό τίτλο "Η Λεμεσός χθες, σήμερα, αύριο"  με θέμα "Καρναβάλι Λεμεσού - ιστορία και προοπτικές" (Φεβράρης 1998)

  • 'Εκθεση ζωγραφικής μελών 'Ενωσης Αυτοδί- δακτων Ζωγράφων με θέμα "Παλιά Λεμεσός" (Ιούλιος 1998)

  • Εκδήλωση "Το Ζακυνθινό Θέατρο από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα" (Σεπτέμβρης 1998)

  • Αναδρομική έκθεση έργων του Λεμεσιανού ζωγράφου Τάκη Φραγκούδη (Δεκέμβρης 1998 - Γενάρης 1999)

  • Ενότητα εκδηλώσεων "Ημέρες Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό" με τη συνεργασία του ΡΙΑΛΤΟ (26 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου 1999)

Εβδομάδα Αναγεννησιακού Θεάτρου

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου εγκαινιάστηκε εβδομάδα αφιερωμένη στο αναγεννησιακό και μεσαιωνικό ελληνικό θέατρο με συμμετοχές συνόλων από την Κρήτη, τη Ζάκυνθο και την Κύπρο.

Επιστημονική Ημερίδα

Ο Δήμος Λεμεσού διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, αφιερωμένη στο Λεμεσιανό λόγιο Αιμίλιο Χουρμούζιο, με τη συμμετοχή σημαντικών ερευνητών και ανθρώπων των γραμμάτων από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τιμητικές διακρίσεις

Ως ένδειξη εκτίμησης για τη βαρυσήμαντη προσφορά τους, ο Δήμαρχος Δρ. Δημήτρης Κοντίδης μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησαν σε επίσημες τελετές τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο και το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.  Στις τελετές αυτές οι πιο πάνω ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες της πόλης μας και τιμήθηκαν με το χρυσό κλειδί της πόλης της Λεμεσού.

Τιμητική εκδήλωση

Σε τιμητική εκδήλωση ο Δήμος Λεμεσού τίμησε τον πρώτο Δήμαρχο της πόλης μας κ. Πλουτή Σέρβα.

Αδελφοποιήσεις

Μέσα από την αδελφοποίηση της πόλης της Λεμεσού με τη Ζάκυνθο και την επικείμενη αδελφοποίηση με τη Χάϊφα, ο Δήμος Λεμεσού έχει ήδη πραγματοποιήσει ανταλλαγές πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων, τις οποίες στοχεύει να ενισχύσει στο μέλλον.

 

 

epohi