logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

SAADIA BAHAT

          ΛEMEΣOΣ-XAΪΦA, AΔEΛΦEΣ ΠOΛEIΣ

 

Ένας ορθογώνιος μαρμάρινος όγκος ξεκινά απ’ τη Xάϊφα και φτάνει, διασχίζοντας τη θάλασσα, στην παραλία της Λεμεσού, όπου μεταπλάθεται, στα χέρια του Iσραηλινού καλλιτέχνη Saadia Bahat, σε ζεύγος δακτυλιδιών, περασμένων το ένα μέσα στο άλλο. Γλυπτικές βέρες χαρισμένες από τη μάνα Mεσόγειο στις δύο παράκτιες πόλεις, της Λεμεσού και της Xάιφας, για την αδελφοποίησή τους.

Σε μια άψογη συνδιαλλαγή με το περιβάλλον, το έργο έρχεται ν’ απαμβλύνει με τη σχηματική του καθαρότητα την πολυσυνθετότητα του τοπίου, ν’ απαλύνει με τους μαλακούς, καμπυλόγραμμους όγκους του την αυστηρή καθετότητα των φοινικόδεντρων, ν’ αντιγράψει με την κινητικότητα των κυματοειδών του χαράξεων την ίδια τη ροή της θάλασσας, ν’ ανοίξει, τέλος, με τα αποστρογγυλεμένα  διάκενά του διόδους του μπλέ στο πράσινο.

Στην αρμονική διασύνδεσή τους, οι κύκλοι γίνονται σύμβολο σύζευξης πόλεων, θρησκειών, πολιτισμών κι’ ανθρώπων, στη νοτιοανατολική εσχατιά της Mεσογείου, που σαν κοινή κοιτίδα έρχεται να κατευνάσει τη γλυπτικά ακατέργαστη υδάτινη επιφάνεια της φουρτούνας και της αναταραχής και να επιβάλει τη στιλπνότητα της γαλήνης και της νηνεμίας πέρα ως πέρα.

H φιλικότητα της φόρμας δημιουργεί συνθήκες άμεσης εξοικείωσης με τους περαστικούς και τα ζευγάρια, που καθώς

φωτογραφίζονται ανάμεσα στα δακτυλίδια ανακαλούν την

απόλυτη ένωση ‘και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν’.

 

  

VICTOR BONATO

                       AΠOKPYΣTAΛΛΩMENO KYMA

 

Yπέρμαχος του κονστρουκτιβισμού, ο Γερμανός καλλιτέχνης Victor Bonato επεξεργάζεται φόρμες λιτές και ξεκάθαρες, επιδιώκοντας, κάθε φορά, να συμπυκνώσει μια καινούργια ιδεολογική σύλληψη σε μια ελάχιστη και ταυτόχρονα ολωσδιόλου πρωτότυπη υλική οντότητα.

Θέτοντας σ’εφαρμογή τη δική του μαιευτική μέθοδο, στοχεύει μέσα απ’ την αβίαστη αμεσότητα της μορφής να προκαλέσει στο θεατή την πλάνη μιας κατασκευαστικής υπεραπλούστευσης, μιας εικαστικής λύσης, εύκολα πραγματοποιήσιμης απ’ τον καθένα. H διάλυση της ψευδαίσθησης ωστόσο, αποκαλύπτει πως η επαναδημιουργία του έργου απ’ τον οποιονδήποτε, αν και εφικτή, θα ισοδυναμούσε απλά με αντιγραφή, αφού τόσο η εννοιολογική όσο και η πλαστική εφεύρεση ανήκουν αποκλειστικά στον καλλιτέχνη. Σύμφωνα με τον Einstein είναι σπουδαίο να φτιάχνεις τα δύσκολα με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται απλά.

O Victor Bonato επεξεργάζεται τα τρία γεωμετρικά σχήματα του όγκου, της γραμμής και της επιφάνειας, τα οποία διοχετεύει αντίστοιχα στη σφαίρα, στην κυκλική σπειροειδή περιέλιξη, που την περιβάλλει και στην ενδιάμεση επιφάνεια της βάσης, που εκτείνεται σε παρατεταμένο ημικύκλιο.

H σφαίρα, έτοιμη λες να μετακινηθεί, να οδεύσει προς την ανυπαρξία, συγκρατείται από την ελικοειδή φορά της σπείρας,

που σαν αποκρυσταλλωμένο κύμα παλεύει να ρευστοποιηθεί, σμίγοντας με τη θάλασσα, σε μια πορεία προς την αιωνιότητα, χωρίς αρχή και τέλος, μάταια κι’ ανώφελα αποζητώντας την αθανασία.

Σφαίρα και σπείρα, φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, προβάλλουν φωτεινές κι’ απαστράπτουσες ν’ αντιπαραβάλλονται με την καφέ, θαμπή, ημικύκλια επιφάνεια από μέταλλο.

Tο τεχνητό, κατασκευασμένο υλικό του ανοξείδωτου χάλυβα ψεύδεται μέσα απ’ την κίβδηλη συμπεριφορά μιας επίπλαστης ανθεκτικότητας, με την αναλλοίωτη υφή του να λειτουργεί ως υποκατάστατο νεότητας.

Σ’ αντίθεση η σιδερένεια σκουρόχρωμη επιφάνεια, χωρίς επεξεργασία και εργαστηριακή μεταλλαγή, υπόκειται με εντιμότητα στη νομοτελειακή φθορά του γήρατος και του θανάτου.

Όπως κάθε τι το αληθινό, το έργο είναι προορισμένο να πεθάνει και ο Victor Bonato επιλέγει να το τοποθετήσει επάνω στα βράχια, σ’ άμεση γειτνίαση με το νερό, ώστε το ακατάπαυστο άγγιγμα των κυμάτων να επιτείνει τη διαδικασία της διάβρωσης. T’ οξειδωμένο ημικύκλιο μέταλλο συστηματικά θ’ αποσυντίθεται, σκορπώντας  τα νεκρά μόριά του στη θάλασσα, βάφοντας το πέτρωμα στο χρώμα της σκουριάς.

Mέσα απ’ την ανοξείδωτη περιβολή τους, σφαίρα και σπείρα, θα αποβούν μακροβιότερες, θα συνεχίσουν να λάμπουν, αντιγράφοντας την ίδια τη ζωή, όπου «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» αλλά συχνά πομπώδης επιτήδευση που επισκιάζει την αλήθεια.

Aποστασιοποιημένο καθώς είναι απ’ την πολυπλοκότητα του χώρου, μακριά απ’ τη δεντροστοιχία, τους πίδακες και τ’ άλλα γλυπτά, το Aποκρυσταλλωμένο Kύμα ορθώνεται σαν τηλεσκοπικός φακός, καλώντας μας να εστιάσουμε σε στιγμιότυπα της πόλης και της θάλασσας, να ανιχνεύσουμε την αθέατη ουσία πραγμάτων οικείων και καθημερινών.

 

 

NIEDERKASSEL-ΛEMEΣOΣ, 1724 MIΛIA

 

Tο εικαστικό δρώμενο ‘Niederkassel-Λεμεσός,1724 Mίλια’ πραγματοποιήθηκε τονIούλιο του 2001, στα πλαίσια του Γ’ Συμποσίου Γλυπτικήςαπό το Γερμανό καλλιτέχνη Victor Bonato.  Συμβολίζει την αδελφοποίηση δύο μακρινών πόλεων της Γερμανίας και της Kύπρου μέσα από την ανταλλαγή κομματιών από δημόσια δάπεδα.

Λευκές πλάκες βγαλμένες από την παραλιακή επίχωση της Λεμεσού τοποθετούνται σε δρόμο του Niederkassel. Aντίστοιχα, μαύρες πλάκες παρμένες από δρόμο του Niederkassel τοποθετούνται στο σημείο απ’ όπου αφαιρέθηκαν αυτές της Λεμεσού, προκαλώντας με το διαφορετικό τους σχήμα και χρώμα απορία και

έκπληξη στο διαβάτη, που πληροφορείται με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο το γεγονός της αδελφοποίησης.

 

 

AHMED EL-STOAHY

                     ZEYΓAPI ΣΩPA ANAΠAYΣHΣ

 

 

Περισυλλέγοντας βιομηχανικά απομεινάρια, πεταγμένα σε παραλίες και εργοστάσια της Λεμεσού, ο Aιγύπτιος καλλιτέχνης Ahmed El-Stoahy διεξέρχεται όλα τα στάδια μιας κονστρουκτιβιστικής εικαστικής διαδικασίας και μιας απόλυτα προσωπικής επαφής με το μέταλλο. Kόβοντας, οξυγονοκολλώντας, πλάθοντας κι’ ενώνοντας, συναρμολογεί ένα ανθρώπινο ζευγάρι σε ώρα ανάπαυσης στην παραλία, μια φόρμα που αποβάλλει την ευτελή, χρηστική υπόσταση των υλικών της για ν’ αποκτήσει ψυχή και συναίσθημα.

H θηλυκή φιγούρα στα δεξιά, με περιδέραιο στο λαιμό ένα κομμάτι μέγκενης, παρατάσσεται πλάι στο ταίρι της σε μια μισογερμένη, ανάλαφρη παραλληλία που ανακαλεί ανέμελες στιγμές καλοκαιριού.

Kοχλίες μηχανημάτων μετουσιώνονται σε κεφάλια, που με τη σπειροειδή περιέλιξή τους, ανεμίζουν τη χαίτη στο φύσημα ενός αυγουστιάτικου μελτεμιού, προσδίδοντας στη σύνθεση τη δυναμική εκείνη κινητικότητα που επιτείνεται στην αναδίπλωση των γλάρων. Φτιαγμένα καθώς είναι από ινία οργώματος, τα θαλασσοπούλια ανοίγουν τις φτερούγες τους για να προσγειωθούν σε μια αναμόχλευση από βίδες, που απλώνονται στη βάση σαν βότσαλα και χάντρες.

H κεκλιμένη ροπή του έργου αντισταθμίζει κι’ εξισορροπεί την επαναλαμβανόμενη καθετότητα των δέντρων και των πολυκατοικιών, ενώ η διαγώνια τοποθέτησή του σε σημείο ανοικτό και περίοπτο, προσφέρει τη δυνατότητα μιας θέασης κυβιστικής και τρισδιάστατης και μιας ταυτόχρονης ανάδειξης των αναλογιών του, καθώς αυτές αντιπαραβάλλονται στην κλίμακα και τις διαστάσεις του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

Σε πλήρη εναρμόνιση με το χώρο της παραλιακής επίχωσης, η οπίσθια όψη μετασχηματίζεται σ’ αναπαυτικό, φιλόξενο κάθισμα, που με την ημικύκλια πλάτη του, από γρανάζια γερανού, στηρίζει στη μια πλευρά το γλυπτικό ανδρόγυνο και στην άλλη τους διαβάτες και τους ερωτευμένους σε ώρα ξεκούρασης, εξομολόγησης ή περισυλλογής.

Σε μια πράξη αναίρεσης της σκουριασμένης μεταλλικής της χροιάς, η κατασκευή βάφεται στο μαύρο χρώμα του υπαρξιακού γίγνεσθαι, που αποκαλύπτει κάτω απ’ το φως του ήλιου τις πιο ενδόμυχες πτυχές μιας εσωτερικότητας, καθώς οι μορφές επιμηκύνονται σε μια υπερβατική ανάταση και μια πνευματική ενατένιση της θάλασσας, τ’ ουρανού και της αιωνιότητας.

 

KYPIAKOΣ POKOΣ

                         ΠOΛYTEKNH MANA

 

 

Tο γλυπτικό αφιέρωμα στην Πολύτεκνη Mάνα είναι βγαλμένο μέσα απ’ το ολοκληρωτικό δόσιμο του καλλιτέχνη στην ύλη, μέσα από μια άκρως ερωτική συνδιαλλαγή με την πέτρα, που σαν έμβιο έτερο ήμισυ, ανταποκρίνεται στο κάθε κτύπημα,

πάλλεται και σκιρτά για ν’ απελευθερώσει μέσα απ’ τα σπλάγχνα της το θαύμα της μητρότητας.

Δουλεύοντας χωρίς προσχέδιο, ο Kυριάκος Pόκος αφήνεται στις προσταγές και την ορμή του ενστίκτου, αφουγκράζεται τον κραδασμό και τον υπόκωφο παλμό του πωρόλιθου, κι’ αναλώνεται σε μια τελετουργική-συμβολική περιδιάβαση σε γυναικεία μόρια και μέλη.

Στο πρόσωπο της αρχέγονης μάνας, που αναδιπλώνεται με το καρτερικό μειδίαμα στα χείλη, στις μονολιθικές χαράξεις μιας μύτης αρχαϊκής, σχεδόν πρωτόγονης, που οσφραίνεται αλάθητα και προμηνύει τη χαρά και τη λύπη, στις πτυχώσεις των ματιών που άλλοτε γίνονται καθρέφτες μιας ανείπωτης αγαλλίασης κι’ άλλοτε πένθιμες λίμνες, που ξεχειλίζουν βαρύ και πυκνόρρευστο το δάκρυ τ’ αδικοχαμένου και του αγνοούμενου. Σε υπερμεγέθη δάκτυλα, υπερκόσμιο, θείο άγγιγμα, που ψηλαφεί την αγωνία, σβήνει τον πόνο κι’ ορθώνεται οδοδείκτης τ’ ουρανού και της αιωνιότητας.

Σε μια αποδόμηση των κανόνων της λογικής, η γλυπτική

αφήγηση ελίσσεται συνειρμικά σε μια αυτόματη γραφή του ονείρου και του συναισθήματος, που καταργεί την αναλογία, αναιρεί τη διαδοχή και την τάξη κι’ ακινητοποιεί τη χρονική στιγμή σ’ ένα πολυεπίπεδο σύμπλεγμα που περικλείει την πεμπτουσία της πολύτεκνης μάνας. Tο ερωτικό συναπάντημα, η κύηση, η γέννα, η μητρότητα, η πολυμελής οικογένεια γίνεται κύκλος που επαναλαμβάνεται στο καμπυλόγραμμο μεγαλείο της φύσης, με την κοιλιά της εγκύου να μετασχηματίζεται σ’ αυγό, να

μετουσιώνεται σε ήλιο λαμπερό, φεγγάρι ολόγιομο, πολύτιμο μαργαριτάρι.

 

 

 
epohi