logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΕΠΙΧΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΕΣΟΥ

Το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσε ορόσημο στον πολιτισμικό γίγνεσθαι της πόλης, με τη διοργάνωση από το Δήμο Λεμεσού ενός από τα σημαντικότερα εικαστικά συμβάντα στον τόπο μας, του Συμποσίου Γλυπτικής “Αδελφές Πόλεις”, που έμελλε να μεταμορφώσει ένα νευραλγικό σημείο της Λεμεσού σε μια υπαίθρια γλυπτοθήκη.

Σ’ αυτό συμμετείχαν οι Ελλαδίτες γλύπτες Θόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Τσάρας και Κώστας Δικέφαλος από τις αδελφές πόλεις των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου αντίστοιχα, καθώς και οι Κύπριοι Νίκος Κουρούσιης και Κυριάκος Καλλής.

Για ένα ολόκληρο μήνα, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου 1999, η παραλιακή επίχωση της Λεμεσού μετατράπηκε σ’ ένα τεράστιο, ανοικτό εργαστήρι τέχνης, ένα χώρο ζωντανής εικαστικής δημιουργίας, επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στους πέντε γλύπτες και το κοινό, που έζησε από κοντά τις μοναδικές στιγμές μιας εν εξελίξει γλυπτικής τελετουργίας: αρχίζοντας από τη μεταφορά των ογκόλιθων και των άλλων υλικών στον τόπο εργασίας, περνώντας στην πάλη που δόθηκε απ’ τους γλύπτες για τη μετουσίωση της ύλης σ’ ενέργεια και φτάνοντας εν τέλει στη συναρμολόγηση και την εγκατάσταση των έργων στα μόνιμα σημεία φιλοξενίας τους.

Με την ευλαβική σχεδόν επανάληψη κινήσεων που αποκτούσε το χαρακτήρα ιεροτελεστίας, νωρίς κάθε πρωί, μετά το πρόγευμα στο αντικρινό ξενοδοχείο, οι καλλιτέχνες διασταύρωναν την παραλιακή λεωφόρο για να φτάσουν στο πεδίο της μάχης, ν’ αραδιάσουν τα εργαλεία τους και να μεθοδεύσουν την ολοήμερη σύγκρουση με την ύλη που θα καταλάγιαζε αργά το βράδυ. Μοναδική ανασύνταξη δυνάμεων, η μεσημβρινή ανακωχή για γεύμα και ένα δυο μακροβούτια στη δροσιά της θάλασσας, τ’ απόγευμα.

Οι ανυποψίαστοι περιπατητές και περίοικοι που διαμαρτύρονταν τις πρώτες μέρες για τον εκκωφαντικό θόρυβο και τη σκόνη που ξεσήκωναν τα ηλεκτρικά εργαλεία, έγιναν, παρατηρώντας το μετασχηματισμό των όγκων, πιστοί θαμώνες του Συμποσίου, που κατέφθαναν για να προσφέρουν στους καλλιτέχνες τη φροντίδα και τα κεράσματά τους, να εκδηλώσουν την έγνοια τους για τα γλυπτά, να ρωτήσουν, να μάθουν και πολλοί απ’ αυτούς ν΄ανακαλύψουν, μ’ έκπληξη κι απορία, πως δεν επρόκειτο για μνημεία ηρώων, ηγετών ή εθνικών ποιητών.

Τα έργα εν τη γενέσει τους περιδιάβηκε κι ένα κοινό εξοικειωμένο με την τέχνη, καλλιτέχνες και φοιτητές καλών τεχνών, μερικοί από τους οποίους συμμετείχαν ενεργά στη γλυπτική διαδικασία, που έπαιρνε συχνά τη χροιά μαθημάτων σε θερινή, παραθαλάσσια σχολή.


Ο Δήμαρχος Δρ. Δημήτρης Κοντίδης και ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής κ. Γιάννος Δανιηλίδης
επισκέπτονται τους καλλιτέχνες εν ώρα εργασίας.

Η τοποθέτηση των έργων κατά μήκος της παραλιακής επίχωσης μετέτρεψε τον πολυσύχναστο τούτο χώρο της Λεμεσού σε Πάρκο Γλυπτικής, προσδίδοντάς του μιαν ιδιαίτερη αισθητική υπόσταση, δεδομένου ότι τα πέντε γλυπτά σε πέτρα και μέταλλο δημιουργήθηκαν ώστε να συνδιαλέγονται και να εναρμονίζονται με την κλίμακα, τα μεγέθη, τη σύνθεση, την όλη δυναμική του τοπίου, καθώς και τη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων του.

Πλήθος κόσμου βιώνει τώρα τα έργα ως μέρος της καθημερινότητάς του, κάθεται στο πλάι τους, ακουμπά στις γωνιές τους, τα κάνει συνοδοιπόρους στον περίπατό του. Τα παιδιά παίζουν με τις καμπύλες, τις κοιλότητες και τις προεξοχές τους και οι εικαστικές αυτές δημιουργίες που αποτυπώνονται μέρα με τη μέρα στα βιώματά τους, εγγράφονται σταδιακά ως συλλογική μνήμη και συνείδηση της πόλης και διαμορφώνουν μια Λεμεσό αλλιώτικη, όπου το έργο τέχνης γίνεται πια οικείο κι αναγνωρίσιμο.

Δρ. Νάτια Αναξαγόρου - Μιχαηλίδου
Προϊσταμένη Πολιτιστικών Υπηρεσιών
Δήμου Λεμεσού

 

 

 

 
epohi